Nykonservativ katastrof

De svenska neocon-reaktionärerna spinner för högvarv just nu. När svenska medier kritiserar USA måste det spinnas medan garnet är kardat.

Tydligen är det så att det svenska vänsteretablissemanget har full kontroll över media. När USA trampar i klaveret så sätter vänstermedia igång och bashar Bush under antiamerikansk och antikapitalistisk flagg, menar högersnubbarna. Enligt dem är tidningar och tevekanaler just nu skadeglada och helnöjda över att räddningen av hundratusentals människor har gått lite så där.

Förutom SVT så ägs majoriteten av svensk media av Stenbecksfären eller familjen Bonnier och det gäller också TT, Tidningarnas Telegrambyrå, som i princip har telegrammonopol i Sverige. Stenbeck och Bonnier – ni vet, de där ultrasocialisterna som politiskt står till vänster om Lenin.

I måndagens Expressen skrev neocon-stollen Roland Poirier Martinsson en debattartikel som i princip är ett stridsrop mot hela den svenska journalistkåren. Han benämner den svenska rapporteringen som ”en av de värsta propagandakampanjer som landet skådat.” Han fortsätter artikeln med att redogöra för massmediernas vinkling av katastrofen.

Ingen berättar att alla erbjöds evakuering. Eller att vita områden drabbades värst. Eller att Louisiana är rikare än Sverige. Eller att fattigdomsgränsen i staten ligger högre än medelinkomsten i Borås.

Vi tar itu med var och ett av Roland PM:s fakta som han påstår att svenska medier har utelämnat:

Detta är också ett erbjudande: ”Vi erbjuder dig en möjlighet att gå ut ur ditt brinnande hus. Kan du inte gå? Ok, stanna då, men erbjudandet kvarstår.” Ett erbjudande om en evakuering är ingen de facto evakuering.

Bara om man tänker i materiella skador kan man påstå att vita områden drabbades värst. Antalet döda är inte fastställt än, men en kvalificerad gissning är att majoriteten är fattiga svarta. De vitas områden har kanske drabbats svårast, till ytan, men det är de svartas liv som har gått åt, under ytan.

Louisiana är rikare än Sverige. Det är Norge också. I båda fallen beror det på olja. Louisiana har 30 % av USA:s oljeproduktion och en ännu större andel av raffinaderierna. Relevans?

Och så var det det här med Rolands jämförelse mellan Louisiana och Borås. Äpplen och päron, någon?

Roland anser att han har pondus i USA-debatten eftersom han bor större delen i av året i Kalifornien. I staden han bor i är 2 % av invånarna svarta. Den nationella siffran är 12 %.

Roland är inte ensam på stollekanten. Dick Erixon heter en annan reaktionär neocon-typ som på sin blogg skriver så här:

Orkanen drog in över land under måndagen, men inte direkt över New Orleans. Tisdagens tidningar hade rubriker på temat: New Orleans klarade sig (New Orleans ducked the bullet).

Men på natten till tisdagen bröts vallarna mot sjön Pontchartrain sönder och satte därmed stopp för den räddningsplan som startade så fort vindarna mojnat något på måndagkvällen. Inrikesministern fick på tisdag förmiddag meddelandet: sjön är på väg in i stan.

Det är alltså tisdagen som ska räknas som startdag för den nya översvämningskatastrofen, en dag då massmedierna sa att faran var över! Samma massmedier som nu är hysteriska över regeringens senfärdighet och inkompetens… Är medierna rätt aktörer att gapa och skrika om inkompetens?

Det kan vara massmedierna som, genom sina felaktiga rapporter, fått människorna i New Orleans att stanna och inte evakuera. Massmedierna kan vara skyldiga till tusentals människors död.

Dick Erixon har tydligen aldrig hört talas om deadlines och att det faktiskt tar tid från det att artiklarna skrivs och rubrikerna sätts, tills det att tidningen faktiskt landar på hallmattan.

Om man går in på Roland PM:s och Dick Erixons bloggar, vilket jag gör dagligen av någon masochistisk anledning, kan man utläsa att de gärna inte diskuterar sakfrågorna. Istället kritiserar de kritikerna. Det är enklast så. Om man bara producerar åsikter kan man aldrig motbevisas.

Deras åsikt är kort sagt att det amerikanska räddningsarbetet gått som på räls och det är enbart orkanens fel att människor dog. Inte ens Bush håller med dem. När svenska neocon-debattörer inte ens kan få den amerikanska presidentens medhåll så är de ute och cyklar i motvind. Det var min åsikt. Motbevisa den om ni kan.

/Fred

Det här inlägget postades i Bloggar, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *