Det här med bojkotter

Jag tror ni minns att vi för några år sedan skulle bojkotta Frankrike för att de utförde kärnvapenförsök på en atoll i Stilla Havet. Själv vet jag att jag slutade köpa franska viner ett ganska långt tag och det bär mig emot att göra det än idag. Problemet är att jag inte vet varför längre.

En av fördelarna med att bo en kapitalistisk demokrati är att jag kan välja och köpa vilka saker jag vill (i alla fall i teorin). Samma rättighet gör att jag kan välja bort att köpa saker som inte tilltalar mig av olika anledningar. Man bojkottar dem. För några år sedan skulle man alltså välja bort franska vitlöksostar och Bourdeuxviner, men det kan man knappast göra nu. Vi vet ju att vissa amerikaner (med Bill O’Reilly på Fox News som talesman) bojkottar Frankrike (och döper om French Fries till Freedom Fries) för att de inte ställde upp på kriget i Irak. Så om man fortsättningsvis bojkottar Frankrike så stödjer man USA:s konservativa och det vill man kanske inte. Man kanske skulle ha bojkottat spanska viner, just för att de gav stöd åt kriget, men inte nu längre, för att de håller på att dra sig ur. För mig håller de olika bojkotterna på att bli allt mer godtyckliga. Jag kommer, till exempel, aldrig att köpa Werthers, Toffifee, Merci, Riesen, Campino eller eller något annat godis från företaget Storck, bara på basis att jag hatar reklamfilmerna mer än några andra.

Ett möjligt mål är att bojkotta USA, och det tror jag är ganska populärt idag, men det kan visa sig vara väldigt svårt. Visst, man kan sluta äta på McDonald’s och sluta köpa Coca Cola. Man kan sluta ha Levi’s på sig och avsvära sig alla tankar på att åka dit. Men det finns områden jag finner det näst intill omöjligt att bojkotta USA på. Jag kan till exempel inte avstå från att se Vita Huset eller Vänner, även om det är repriser som visas. Jag kan heller inte tänka mig avstå från amerikanska långfilmer. Om man ska bojkotta USA måste man sitta inlåst i ett madrasserat rum och leva på vatten och bröd (förutsatt att inget som har använts för att tillverka rummet är amerikanskt, att brödet inte har amerikanska ingredienser och att inga amerikanska tyger, nålar, trådar eller spännen använts till ens tvångströja).

Ett annat möjligt mål för våra bojkotter är företagskonglomeraten. Nestlé är populärt att hata på grund av omänskliga strategier i tredje världen. Men strategin är inte helt uttänkt. Jag kan visserligen tänka mig att avstå från Perrier mineralvatten, Nestlé barnmat och Nescafé snabbkaffe, men jag har lite svårare att motstå After Eight när det serveras, eller Kit Kat när sötsuget sätter in, eller Buitoni pasta, som tillhör några av de bästa. Men det skulle kunna gå om jag verkligen ville. Jag sätter dock gränsen vid Zoégas Skånerost, en produkt jag bara måste ha, även om det bär mig emot. Zoégas må ligga i Sundets pärla, Helsingborg, men det ägs av just Nestlé. Men vad ska man göra? Dricka Gevalia? Gevalia ägs av tobaksbolaget Philip Morris. Inte precis vinnare av priset för mänsklighetens förbättrare. Philip Morris äger dessutom Kraft (dressingar och philadelphiaost), Kockens (kryddor), Del Monte (fruktkonserver och juicer), Findus (frysta grönsaker), Slotts (ketchup och senap), Estrella (chips och dippa), Åhus Glass (eh… glass), och Marabou (choklad). Och så gör de cigaretter också. Om man dessutom tänker att, nä, jag väljer Maxwell House kaffe istället för Zoegas och Gevalia, ja, då stödjer du Philip Morris då också.

Just problemet med två olika märken som egentligen ägs av samma företag innebär vissa problem för bojkottare. Om du till exempel vill bojkotta Philip Morris juicer av märket Del Monte så bör du även bojkotta Tropicana. Båda tillverkas nämligen på licens av Arla, ett företag i Lantbrukarkooperationen. Lantbrukarkooperationen tillverkar också, genom egen försorg, även Bravo, Godmorgon och Jo. Förutom Bravo, Godmorgon, Jo, Del Monte och Tropicana, hur många juicemärken kan ni nämna? Vill du inte gynna samarbetet mellan Philip Morris och Lantbrukarkooperationen bör du också sluta inhandla, förutom nämnda Arla, även Semper, Kungsörnen, Skogaholm och Scan.

Om du bestämmer dig för att bojkotta Unilever för att deras strategier gentemot tredje världen är minst lika omänskliga som Nestlés, ja, då ska du inte bara sluta köpa Via tvättmedel. Du måste även sluta köpa margarin av olika märken: Milda, Lätta, Melba, Flora, Linnéa, Tre Ess, Ädel och Nytta, vilka alla ägs av nämnda företag. Du måste kanske även sluta köpa Blå Band (såser och soppor), Bong (fonder), Lipton (te) och GB (glass). Tänk också på att inte använda Rexona eller Axe under armarna. Ett företag med liknande strategier är det schweiziska läkemedelsföretaget Novartis som äger Wasa (75 % av knäckebrödsmarknaden i Sverige) och OLW (chips). Läkemedel, knäckebröd och chips… hmmm… nåt att knapra på…

Detta pekar också på vissa svagheter som gör att denna kapitalistiska demokratin inte är fullt så konkurrensivrande som man kan tro. Om du ska välja inlagd gurka eller äpplemos, till exempel, så står du med stor sannolikhet framför märkena Bob, Önos eller Felix och väljer. Alla tre märkena ägs av ett företag, norska Orkla, och har ca 70 procent av marknaden på de varorna. Om du köper socker så är det med 99 procents sannolikhet tillverkat av Danisco, ett danskt företag. Av redan nämnda företag så har Phillip Morris 59 % av senapsmarknaden, 51 % av kaffemarknaden och 48 % av chokladmarknaden. Unilever har 50 % av glassmarknaden och 47 % av temarknaden. Lantbrukskooperationen har 64 % av mjölkmarknaden.

Nej, det här med bojkotter verkar inte vara min grej. Jag kommer fortfarande inte att köpa några produkter från Storck, men det är bara för att jag inte vill störa mig på dåliga reklamfilmer medan jag tittar på Vänner med en kopp kaffe från Nestlé och en bit mjölkchoklad från Philip Morris framför mig.

/Fred

Det här inlägget postades i Världen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det här med bojkotter

  1. BzE skriver:

    Bra jäkla text måste jag säga! Kan ju be att få upplysa att ”kraftfoods” dessutom gör affärer med det inte helt positiva företaget Monsanto, gör en googlesökning om det ej ringer någon klocka. Troligtvis ett av dom mest samvetslösa och vinstkåtaste företag som någonsin grundats så jag skulle defenetivt lagt ifrån mig marabougottat, om inte för moraliska själ så för självbevarelsedrift. Å när vi är inne på dessa kontrollfreaksfrågor så kan jag även säga att samtidigt som Monsanto grundades så startade också federal reserve som snart har monopol på hela världens ekonomi som så smått börjar visa sig nu… Det är en privat bank och samma släkte ligger bakom bägge förslavningsmekanismerna nämligen Rockafeller. Jag vädjar till alla som ej sett dem att titta på The Money Masters samt The World According To Monsanto, det ger en bra bild av varför vi är på väg dit vi är… Stöd småföretag och gärna grannen som säljer ägg el dyl. Vägra äta GMO MSG och liknande och låt dom inte tjäna ännu mer pengar på vårat lidande! Investigate,Vakna upp och REAGERA

  2. Pingback: Bojkotta Becel / Unilever | Kostdoktorn.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *