Konventen

För några veckor sedan avslutades det demokratiska konventet, då John Kerry officiellt utsågs som partiets presidentkandidat. Bara en formalitet egentligen eftersom han varit partiets kandidat längre än så. Republikanernas konvent, som pågår under den närmast kommande veckan, är än mer en ren formalitet, eftersom Bush är helt ohotad.

Konventen har blivit mer eller mindre ett spel för gallerierna. Förr var det så att oppositionspartiet faktiskt valde en presidentkandidat på konventet, ofta efter långa och hårda debatter under konventveckan. Ibland kunde till och med presidenten hotas av en annan kandidat inom det egna partiet. Så är det inte längre. Demokraternas konvent i slutet av juli var ett välsmort maskineri. För första gången användes musik mellan talen och tillintetgjorde dödtiden som annars kan ta musten ur vilken politisk räv som helst. Det återstår att se om republikanerna lyckas olja kamaxlarna på samma sätt och engagera väljarna, eller om deras konvent blir en politisk motsvarighet till att skrubba en ingrodd toalettstol. Hur de än skrubbar kommer skiten alltid tillbaka och samtidigt är det jävligt tråkigt.

Med tanke på hur debatten går i USA, särskilt om man räknar in Fox News, så kommer det dock att bli ganska spännande. Dubya (W på engelska, kärvänlig förkortning av presidentens namn) kommer att tala till redan invigda, vilket betyder att han kommer att häva ur sig den ena plattityden efter den andra samtidigt som han kommer att se ut som om han vet nåt vi inte vet.

Gissningsvis kommer han att nämna den 11:e september, hur bra det går i kriget mot det irakiska folket och vilka framsteg den amerikanska ekonomin har gjort. Han kommer att referera till Kerry, inte vid namn, utan som ”min opponent”. Laura Bush kommer att stå vid sin mans sida och le, kanske tillsammans med deras gemensamma döttrar, ni vet, de som åkte fast för rattfylleri för några år sedan (sådan fader, sådana döttrar). Irakkrigets arkitekt Rumsfeld kommer kanske att tala, men än mer tveksamt är det om vi får se den kamslickande Wolfowitz. Vicepresident Cheney kommer nog att hålla ett anförande, men han kommer nog inte att nämna att det egentligen är han som styr USA som sin egen lilla kasperteater.

Den största behållningen, för mig i alla fall, med att se på det republikanska konventet blir hur Fox News kommer att rapportera från det. Jag antar dock att jag är ganska ensam om mina åsikter om vad som är roligt. Döm mig inte för det.

/Fred

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *