Kopels agenda

I 56 deceits in Farenheit 911 har tyckaren Dave Kopel tydligen hittat 56 direkta fel i Michael Moores film, Farenheit 9/11, och han har vissa poänger, det måste medges. Bland annat framgår det inte av filmen att Fox News först utropade Gore till vinnare i valet, innan de utropade Bush. Detta utgör dock inte ett fel, utan snarare ett utelämnande. Fox News var fortfarande först med att utropa Bush till vinnare.

Många av felen på listan verkar vara saker som en dokumentärfilmare inte ens höjer ögonbrynen för. Kopel stör sig bland annat på ett klipp i filmen som visar Bush när han står på en golfbana och uttalar sig vilka onda människor terrorister är hur de ska jagas och elimineras. Sedan vänder han sig om, säger ”Kolla nu denna driven!” och lyfter golfklubban. I filmen framgår det inte att uttalandet gäller palestinska terrorister och Kopel hävdar att filmen vill utmåla det som om det gällde terrorister som hotar USA. Och? säger jag. Det finns inte en kotte i världen som uppfattar Michael Moore som något annat än en vänsterliberal propagandist. Klart att han använder sig av sådana metoder. Att använda klipp från olika kontexter för att skapa en framåtdriven berättelse är dessutom väldigt vanligt i dokumentärer. Även om en film handlar om tyska stridsvagnar från Andra Världskriget (en programsort som utgör 80 % av the History Channel) så bör man inte bli förvånad om det dyker upp en bild på Adolf Hitler. Dessutom gör inte Moores dokumentära teknik Bush uttalande mindre okänsligt.

De 56 punkterna på Kopels lista och andra attacker mot Farenheit 9/11 bestrids av Moore här.

Där listar Moore sina källor, vilka ofta utgörs av vänsterliberala dagstidningar som the Washington Post och the New York Times (vilka inte får förväxlas med de högerkonservativa the Washington Times och the New York Post). Inga överraskningar där. Farenheit 9/11 är en vänsterliberal propagandafilm som gjorts med ett enda syfte: att sparka Bush ur Vita Huset. Moore är i alla fall öppen med det och efter att ha sett hans tidigare filmer och teveprogram så kan man förvänta sig det. Inte konstigt att vissa människor inte tycker om honom. Men hur är det egentligen med Dave Kopel?

Dave Kopel är utbildad advokat, jobbar som Research Director på the Independence Institute och har skrivit 10 böcker. Särskilt hans arbetsplats är intressant. Institutet grundades 1985 och är en organisation som tror på de ”eviga sanningarna” (!) från USA:s Självständighetsdeklaration. De sägs vara objektiva och står till tjänst med att informera allmänheten om hur man kan förbättra skolsystemet, sjukvården, infrastrukturen, miljön och ekonomin. Det låter ungefär som en blandning av Råd & Rön och Anslagstavlan. I alla fall tills man tittar på ståndpunkterna.

The Independence Institute står för lägre skatter, mindre regeringsinflytande i medborgarnas vardag, ingen regeringsinblandning i huruvida människor vill köra SUV:s eller åka buss, fri konkurrens inom vård och skola, och sist men inte minst så står de för att alla människor skulle få ett mycket bättre liv om de bara fick bära vapen. Visst låter det som om jag nyss räknat upp republikanernas partiprogram?

Just Dave Kopel har hand om institutets projekt för förståelse av Författningens andra tillägg: den om att alla har rätt att bära vapen. Han har mer än en gång försvarat David Koresh agerande i Waco, Texas, och nu har han alltså gett sig på Michael Moore.

Hmmm… Michael Moore? Vapen? Kan det inte vara så att Dave Kopel, som precis som Charlton Heston är medlem i National Rifle Association, har varit lite putt på Michael Moore redan innan filmen Farenheit 9/11 kom ut? Kopel har kanske jobbat många år med att få folk att förstå att det andra tillägget till konstitutionen faktiskt är väldigt bra. Han tycker säkert att NRA är missförstått och att det inte är vapen som dödar människor utan det är människor som dödar människor och just därför borde det vara tillåtet att äga helautomatiska handeldvapen. Om det är så, så finns det också en möjlighet att Kopel blev lite sur när Moore kom och förstörde hans omfattande arbete med en film. Jag menar Bowling for Columbine har fått mer positiv PR de senaste åren än NRA:s rekryteringsfilmer.

Jag tror att Kopel har en agenda med sina 56 punkter, precis som Moore har med sin film. Jag tror också att vi inte kan ta någon av deras versioner av verkligheten som absolut sanning. Det spelar ingen roll om sanningen befinner sig någonstans mitt emellan eller om den ene har rätt eller den andre. ”Det finns ingen sanning, det finns bara åsikter,” som Hjalmar Söderberg sa. Det handlar om att välja vems sanningar och åsikter vi värderar högst och vems agenda som verkar mest attraktiv.

/Fred

Det här inlägget postades i Media, Politik, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *