Slagfälten

Inför presidentvalet som stundar råder varierande stämningar i de olika delstaterna. Vissa stater lutar mot Bush, andra mot Kerry, ofta med så pass goda marginaler att kandidaterna inte behöver föra kampanj där. I 18 av staterna är dock loppet inte avgjort än. Opinionsundersökningarna visar antingen på dött lopp eller mycket små marginaler. Hur stor tid kandidaterna lägger ner på att vinna delstatens röster beror mycket på hur många elektorsröster som står på spel.

Det följande är en genomgång, stat för stat, av vilka förhållanden som råder och hur många elektorsröster som står på spel.

Alabama – the Yellowhammer State
Motto: ”We dare defend our rights”
Sweet Home Alabama ligger i djupaste Södern och som sådan är den väldigt konservativ. Staten har 9 elektorsröster, vars rättigheter Bush med stor säkerhet kommer att våga försvara.

Alaska – the Last Frontier
Motto: ”North to the future”
Den enda delstaten som ligger på våra breddgrader har mycket jobb inom olja och naturgas, vilket antagligen kommer att göra att Bush kan pumpa upp delstatens 3 elektorsröster. Jobb är viktigare än miljö. Bush vill till och med borra i Alaskas naturreservat. Ralph Nader har dock ett ganska starkt stöd i Alaska, men det innebär bara att han snor röster från Kerry.

Arizona – the Grand Canyon State
Motto: ”Diat Deus” = ”God enriches”
Sedan 1952 har Arizona, med sina 10 elektorsröster, bara röstat på en demokratisk kandidat. I år leder Bush med en väldigt snäv marginal. Kerry spenderar en stor del av sin tid här för att tippa balansen till sin favör. Den moderate republikanen John McCain kommer ifrån Arizona och det är möjligt att hans tidigare samarbete med Kerry kan hjälpa till. Gud kan nog berika vem som helst.

Arkansas – the Natural State
Motto: ”Regnat Populus” = ”The people rule”
Bill Clintons hemstat har 6 elektorsröster till förfogande. För att ligga i Södern är Arkansas väldigt demokratisk, men här är loppet bland de tajtaste i landet. Här hade Kerry hoppats att Clinton hade kunnat hjälpa till att vinna staten, men eftersom han fortfarande återhämtar sig efter sin hjärtoperation så har han inte kunnat ställa upp. Vem elektorernas hjärtan bankar för återstår att se.

California – the Golden State
Motto: ”Eureka” = ”I have found it”
Det faktum att Schwarzenegger är republikan spelar ingen roll. Calefuhnias 55 elektorsröster kommer med stor säkerhet att gå till Kerry. Delstaten har den största folkmängden, och därmed det största antalet elektorsröster. Hasta la vista, Bushie.

Colorado – the Centennial State / Colorful Colorado
Motto: ”Nil sine Numine” = ”Nothing without Providence”
Colorado har 9 elektorsröster som kandidaterna vill måla på sin vägg och loppet är jämnt även om Bush har en snar ledning. Staten utgör dock ett specialfall. Colorado folkomröstar nämligen i år om att dela upp elektorsrösterna och om förslaget går igenom så träder det i kraft omedelbart. Det skulle i så fall innebära att elektorsrösterna delas ut proportionerligt till kandidaterna baserat på andelen röster de får i staten. Som det ser ut idag så skulle Bush få 5 av rösterna medan Kerry skulle få 4. Detta kan bli avgörande för vilken färg Colorado i slutändan kommer att få.

Connecticut – the Constitution State
Motto: ”Qui transtulit sustinet” = ”He who transplanted still sustains”
Connecticut ligger i New England, ett område som alltid varit liberalt lagt. Statens 7 elektorsröster kommer troligen att kopplas till Kerry.

Delaware – the First State / the Diamond State / the Blue Hen State / Small Wonder
Motto: ”Liberty and independence”
Ännu en delstat i New England. Delaware har 3 elektorsröster att dela med sig till Kerry på valdagen.

Florida – the Sunshine State
Motto: ”In God we trust”
Röstmaskinerna är fortfarande inte utbytta. Jeb Bush sitter fortfarande som guvernör. Delstatens 27 elektorsröster ligger fortfarande i busken och väntar. Anklagelser om fusk med röstregistreringar haglar från båda sidor. Det finns en stor chans att Florida kommer att falla tillbaka i kaoset som rådde vid valet 2000 och kan mycket väl få en lika avgörande roll.

Georgia – the Peach State
Motto: ”Wisdom, justice, and moderation”
Ännu en medlem av Djupaste Södern vars 15 elektorsröster troligen går till djupaste Bush.

Hawaii – the Aloha State
Motto: ”Ua mau ke ea o ka aina I ka pono” = ” The life of the land is perpetuated in righteousness”
Hawaii har 3 elektorsröster och vågen ser ut att gå Kerrys väg. Det är bara för honom att surfa hem den.

Idaho – the Gem State
Motto: ”Esto perpetua” = ”It is forever”
Idaho är fullt av vapengalningar och kommer därför med stor säkerhet att skjuta Kerry i sank och ladda Bush med sina 4 elektorsröster.

Illinois – the Prairie State
Motto: ”State sovereignty, national union”
Präriestatens hjord med 21 elektorsröster kommer troligen att skena mot Kerry.

Indiana – the Hoosier State
Motto: ”The crossroads of America”
David Lettermans hemstat har 11 elektorsröster och Bush kommer att skratta hela vägen till valet med dem.

Iowa – the Hawkeye State
Motto: ”Our liberties we prize and our rights we will maintain”
Ett av de tajtaste loppen år 2000 var i just Iowa, en av USA:s kornbodar, och det ser inte ut att bli någon skillnad i år. Kampanjerna maler mycket här och delstatens 7 elektorsröster kan siktas av vem som helst.

Kansas – the Sunflower State
Motto: ”Ad astra per aspera” = ”To the stars through difficulties”
Kansas är känt för det omfattande jordbruket, och bondementaliteten bidrar nog till att Bush säkert kan skörda delstatens 6 elektorsröster på valdagen.

Kentucky – the Bluegrass State
Motto: ”United we stand, divided we fall”
Den förlovade Bourbon Whiskeyns hemland har 8 elektorsröster som Bush kan skåla åt (om han fortfarande hade druckit).

Louisiana – the Pelican State
Motto: ”Union, justice, and confidence”
Djupare ner i Södern kan man inte komma. 9 sydliga elektorsröster till Bush.

Maine – the Pine Tree State
Motto: ”Dirigo” = ”I lead”
1992 vann Clinton Maine, Stephen Kings hemstat, med en snäv marginal. Tvåa kom Ross Perot, Texasmiljardären med de reaktionära åsikterna. Sittande presidenten, Bush d.ä., kom på en neslig tredjeplats. Maine har alltid gått sin egen väg, och de har dessutom delat upp sina 4 elektorsröster. Två går till den kandidaten som vinner hela delstaten. De andra två är uppdelade på de två kongressdistrikten som finns (staten har två representanter). Detta kan innebära, till exempel, att Kerry vinner delstaten i stort, men att Bush får en elektorsröst eftersom att han vinner i ett av distrikten. Ser ut att bli en rysare.

Maryland – the Old Line State
Motto: ”Fatti maschii, parole femine” = ”manly deeds, womanly words” = ”strong deeds, gentle words”
Förutom att Maryland har ett helt förkastligt motto, så har de även 10 elektorsröster som med stor sannolikhet kommer att gå till Kerry. De kör den gamla liberala linjen helt enkelt.

Massachusetts – the Bay State
Motto: ”Ense petit placidam sub libertate quietem” = ”By the sword we seek peace, but peace only under liberty”
Delstaten har 12 elektorsröster som Kerry säkert tar hem.

Michigan – the Wolverine State / the Great Lakes State
Motto: ”Si quaeris peninsulam amoenam, circumspice” = ”If you seek a pleasant peninsula, look about you”
Stor arbetslöshet har lett till att den annars republikanska staten har svängt mot demokraterna. Även om Kerry ser ut att kunna ta hem Michigans 17 elektorsröster så är marginalerna fortfarande lika tajta som en livrem kring Michael Moore.

Minnesota – the North Star State / the Land of 10000 Lakes
Motto: ”L’Etoile du nord” = ”The star of the north”
Kristina och Karl-Oskar har alltid varit lagda åt vänster, så även i år. Men tack vare Ralph Nader (kandidaten från the Green Party, USA:s miljöparti) så leder Kerry med väldigt små marginaler. 10 elektorsröster väntar på den tyar ta hem Ki Chi Sagas alla astrakanäpplen.

Mississippi – the Magnolia State
Motto: ”Virtute et armis” = ”By valor and arms”
Elvis Presleys födelsestat kommer inte vara grym mot Bush, utan istället älska honom varsamt med sina 6 elektorsröster. Thank you very much…

Missouri – the Show Me State
Motto: ”Salus populi suprema lex esto” = ”The welfare of the people shall be the supreme law”
Trots närheten till den konservativa Södern så kommer Missouris 11 elektorsröster att visas för vem som helst.

Montana – the Treasure State
Motto: ”Oro y plata” = ”Gold and silver”
Ytterligare en vapenfixerad delstat som skjuter sina 3 guldpläterade elektorsröster till Bush. Kerry tar det förudmjukande silvret.

Nebraska – the Cornhusker State
Motto: ”Equality before the law”
5 färdigpoppade elektorsröster till Bush från USA:s majsfält.

Nevada – the Silver State
Motto: ”All for our country”
Den snabbast växande delstaten i USA ser ett snabbt förändrat valunderlag. Att Bush vill lägga USA:s samlade kärnavfall 16 mil från Las Vegas (Yucca Mountain) underlättar nog inte för den sittande presidenten. Nevada kan i princip avgöras med en slantsingling, ”gissa mitt kort”, en spinn på roulettehjulet, eller en omgång vid en enarmad bandit. Jackpotten på 5 elektorsröster kan gå till vem som helst. Båda kampanjerna satsar högt här.

New Hampshire – the Granite State
Motto: ”Live free or die”
Det liberala New Englands svarta får (mottot säger väl allt). Gore förlorade staten till Bush år 2000 med drygt 7000 röster. Samma år fick emellertid Ralph Nader drygt 22000 röster och eftersom han är tillbaka i år igen, kan han komma att spela roll i fördelandet av statens 4 elektorsröster. Lev fria eller med Bush.

New Jersey – the Garden State
Motto: ”Liberty and prosperity”
Kerry kommer att odla New Jerseys 15 elektorsröster väl i sin trädgård.

New Mexico – the Land of Enchantment
Motto: ”Crescit eundo” = ”It grows as it goes”
New Mexico har en stor spansktalande befolkningsgrupp (en del har bott där sedan landet tillhörde Mexico) och det gynnar Kerry. Samtidigt är det en grannstat till Texas, och det gynnar Bush. El estado de Nuevo Mexico tiene 4 votos electorales por el ganador.

New York – the Empire State
Motto: ”Excelsior”
New York har alltid varit en liberal stat, vilket kan bevisas med att Hillary Clinton är en av deras senatorer. Det är bara för Kerry att ta hand om deras 31 elektorsröster och förvalta dem väl. Om Kerry skulle förlora presidentvalet så kommer kanske Hillary att ställa upp 2008. Hur Bill skulle klara av att flytta tillbaka i Vita Huset får de väl göra upp internt.

North Carolina – the Old North State / the Tar Heel State
Motto: ”Esse quam videri” = ”To be, rather than to seem”
Från staten som odlar mest tobak i USA kommer Bush att ta hem statens 15 elektorsröster så det ryker om det.

North Dakota – the Peach Garden State / the Flickertail State / the Roughrider State
Motto: ”Liberty and union, now and forever, one and inseparable”
En delstat som egentligen inte har något som någon skulle vilja vara intresserad av, har 3 elektorröster säkrade i Bushs intresse.

Ohio – the Buckeye State
Motto: ”With God, all things are possible”
Ohio lutar vanligtvis åt republikanska kandidater, men de senaste fyra åren har många jobb försvunnit och många skyller på Bush. Hela 20 elektorsröster ligger och väger jämnt mellan kandidaterna just nu. Många förstagångsväljare, poströster och nya röstmaskiner kan leda till att Ohio blir årets Florida. Racet har blivit ännu tajtare nu när Ralph Nader har nekats kandidatur i delstaten. Med Gud, är alla saker möjliga, men ingen president har någonsin blivit vald utan att kamma hem Ohio.

Oklahoma – the Sooner State
Motto: ”Labor omnia vincit” = ”Labor conquers all things”
Brad Pitts hemstat har se7en elektorsröster färdigpaketerade i en liten låda, redo att skickas på Bushs håll.

Oregon – the Beaver State
Motto: ”Alis volat propiis” = ”She flies with her own wings”
En delstat som är splittrad mellan miljötänkande och jobbtänkande, de vill inte ha för mycket eller för lite av både och / varken eller. Kerry har en tajt ledning, men Ralph Nader har relativt höga siffror här, vilket kan innebära att Bush plockar hem Oregons 7 elektorsröster. Vad ska man göra när mottot är skrivet av Bröderne Olsen?

Pennsylvania – the Keystone State
Motto: ”Virtue, liberty, and independence”
Pennsylvania är en delstat som gränslar Östkusten och Mellanvästern, vilket betyder att den östra delen är liberal medan den västra är konservativ, och i mitten så sitter Amish-folket. Bush var besviken att han förlorade staten 2000 och har lagt ner mycket tid här under sin tid som president. Hela 21 elektorsröster står på spel, men Amish-folket bryr sig fortfarande inte om vilket.

Rhode Island – the Ocean State / the Plantation State
Motto: ”Hope”
Här kan Kerry enkelt tillsätta 4 elektorsröster till dressingen.

South Carolina – the Palmetto State
Motton: ”Animis Opibusque Parati” = ”Prepared in mind and resources” / ”Dum Spiro Spero” = ”While I breathe, I hope”
James Browns hemstat har 8 elektorsröster till pappa Bushs nya väska.

South Dakota – the Mount Rushmore State
Motto: ”Under God the people rule”
Bush kan mejsla ut ytterligare 3 elektorsröster på bergsväggen.

Tennessee – the Volunteer State
Motto: ”Agriculture and commerce”
Countryns belovade hemland har 11 elektorsröster som Bush kan stoppa i sin Stetson.

Texas – the Lone Star State
Motto: ”Friendship”
Bush kan enkelt svinga sitt lasso kring 34 elektorsröster på den egna ranchen.

Utah – the Beehive State
Motto: ”Industry”
Mormoner är socialt konservativa och är därför redo att knacka dörr för att skänka 5 elektorsröster till Bushs valindustri.

Vermont – the Green Mountain State
Motto: ”Freedom and unity”
Vermont är en liten delstat i New England och har 3 gröna elektorsröster till Kerry.

Virginia – the Old Dominion State
Motto: ”Sic Semper Tyrannis” = ”Thus always to tyrants”
Viriginia ligger i Södern och har thus always 13 elektorsröster to Bush.

Washington – the Evergreen State
Motto: ”Alki” = ”Bye and bye”
Tajt race i en stat med mycket skogsbruk, men Kerry borde ändå kunna fälla 11 elektorsröster, om inte Ralph Nader hugger till. Vi får se vart det barkar.

Washington D.C.
Motto: ”Justitia omnibus” = ”Justice to all”
Huvudstaden består av minoriteter och politiker och Kerry kommer därför säkert att kunna lobba för deras 3 elektorsröster.

West Virginia – the Mountain State
Motto: ”Montani semper liberi” = ”Mounaineers are always free”
Det finns mycket kol i delstatens berg och Clinton försökte värna om miljön, vilket ledde till att Gore sedan förlorade här. Jobben är nämligen en viktigare fråga. Bush kan nog bryta fram West Virginias 5 elektorsröster.

Wisconsin – the Badger State
Motto: ”Forward”
Wisconsin är USA:s största ostproducent och har 10 elektorsröster att lägga på vinnarens frukostmacka. Delstaten går ofta sin egen väg och kan lika gärna rösta på Kerry som på Bush. Vi får se på vilket håll hyveln dras.

Wyoming – the Equality State
Motto: ”Equal rights”
Trots både smeknamnet och mottot kommer jämlikhetens 3 elektorsröster att gå till Bush.

Jag ber om ursäkt för vissa krystade ordvitsar, men en lång lektion behöver livas upp lite.

För er som höll räkningen (och er andra) så kan man sammanfatta det stundande valet så här:

Bush: 181 säkra elektorsröster
Alabama, Georgia, North Carolina, South Carolina, Virginia, Indiana, Kentucky, Tennessee, Mississippi, Louisiana, Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, South Dakota, North Dakota, Montana, Wyoming, Idaho, Utah och Alaska – eller som man också kan utrycka det: delstater med stor husvagns- och vapenägande redneckbefolkning på landsbygden.

Kerry: 168 säkra elektorsröster
Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Delaware, Maryland, Washington D.C., Illinois, California och Hawaii – eller med andra ord: delstater med stor välutbildad och bokläsande befolkning i städerna.

Osäkra: 189 elektorsröster
Florida, Maine, New Hampshire, Pennsylvania, West Virginia, Ohio, Michigan, Wisconsin, Minnesota, Iowa, Missouri, Arkansas, Colorado, New Mexico, Arizona, Oregon och Washington – eller, som man också kan säga: delstater som har en ganska jämn fördelning mellan den husvagns- och vapenägande redneckbefolkningen på landsbygden och den välutbildade och bokläsande befolkningen i städerna.

Om man tar en titt på de senaste prognoserna i de 18 obestämda delstaterna så ser det ännu jämnare ut. Just nu verkar det bara vara i Iowa som loppet är så jämnt att det inte går att avgöra vem som kommer att ta hem det. Bush har fått små försprång i Florida, West Virginia, Ohio, Missouri, Arkansas, New Mexico, Arizona, Nevada och Hawaii. Kerry har fått försprång i Washington, Orgeon, Colorado, Minnesota, Wisconsin, Pennsylvania, New Hampshire och Maine. En snabb matematik gör då gällande att Kerry får 257 elektorsröster, Bush får 274, och 7 är osäkra. Det ser just nu ut som om Bush sitter kvar, men den sista helgen av kampanjer ligger framför oss, och det kan hända saker fortfarande.

Om alla delstaterna skulle använda sig av samma system som Colorado antagligen kommer att införa så skulle det innebära ett helt nytt sätt att genomföra valkampanjer i USA. Så som det är idag så reser kandidaterna i princip bara runt i delstaterna där loppet inte är avgjort från början. Om California och New York skulle införa en proportionerlig uppdelning av elektorsrösterna så skulle republikanernas kandidat tvingas till att föra en större kampanj där och kanske till och med besöka delstaterna. Så sker inte idag eftersom de staterna redan ser ut att gå till demokraterna. Det samma gäller den amerikanska Södern där demokraterna skulle vara tvungna att trappa upp. Ett allmänt införande av Colorados förslag skulle innebära att hela USA skulle få se båda kandidaterna, vilket måste ses som en positiv utveckling mot ett mer demokratiskt Amerika.

Printa ut och ha framför er natten till onsdag i nästa vecka. Valet är nog inte avgjort förrän på onsdag morgon, så för er som tycker om att sova på nätterna så föreslår jag att ni ställer väckarklockorna. Det kommer att bli en nagelbitare.

/Fred

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *