Senator – med skämt

Al Franken var gäst på the Daily Show with Jon Stewart igår. Han var där för att marknadsföra sin nya bok, The Truth – with Jokes, en uppföljare till Lies – and the Lying Liars who Tell them. I mer eller mindre maskerade ordalag beskrev han en framtid där han 2008 planerar att ställa upp i valet till senaten i delstaten Minnesota. Om två skådespelare från the Predator kan bli guvernörer, så kan en före detta författare åt Saturday Night Live bli senator. Den amerikanska drömmen, yada, yada, yada.

Franken anklagas ofta för att tillhöra den extrema vänstern i USA, i alla fall av extremhögern. Till viss del är det väl sant. Det räcker med att titta på titeln på en av hans andra böcker, Rush Limbaugh is a Big Fat Idiot, för att förstå att han tillhör vänsterfalangen inom amerikansk politik. Men trots den här reklamfilmen, där han misshandlar en konservativ snubbe, är det ett stort misstag att bunta ihop honom med Michael Moore och Cindy Sheehan. Franken har en mer välartikulerad tunga, även om det inte märks i reklamfilmen, och han rör sig ganska obehindrat bland amerikanska politiker. Det reklamfilmen visar på är inte så mycket att vänstern i USA är extrem. Den visar snarare på att högern gärna avfärdar vänsterdebattörer som extrema lögnare, utan att inse att de kanske är det själva.

Oavsett hur det går för honom, om han väl ställer upp 2008, så kommer Franken inte att tillhöra Demokraternas ledarskap. Fullt så raffinerad är han som synes inte. Men däremot kan han utgöra en motpol till stofilerna i senaten som verkar alltför upptagna med att sko sig själva för att kunna balansera Vita Husets alltjämt expanderande maktsfär. Nu i dagarna när lögnerna haglar, särskilt från det republikanska hållet, kan det behövas en sanningssägare som inte drar sig för att ge de konservativa en välvillig spark i skrevet. Med eller utan skämt.

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *