Opinioner

De flesta opinionsundersökningar som görs i USA görs via telefon. De som blir uppringda måste ha fast telefoni (man ringer inte upp mobiltelefoner). Detta skapar en osäkerhet, som blir tydligare ju fler unga personer som röstar. I USA är det nämligen inte ovanligt att unga människor bara skaffar mobiltelefon och struntar i den fasta telefonin. De rings alltså inte upp.

Sedan bör man lägga märke till hur urvalet till opinionsundersökningen har skett. I en del undersökningar så är det registrerade väljare som utgör underlaget. Ofta väljer man då ut en tredjedel registrerade demokrater, en tredjedel registrerade republikaner och en tredjedel oberoende. I andra undersökningar så bygger underlaget på troliga väljare. Hur det urvalet sker är väldigt olika. Det behöver nog inte tilläggas att opinionsundersökningarna ofta är ganska missvisande, även om de ofta visar på generella tendenser.

/Fred

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *