Blåa åsnor och röda elefanter

I Sverige har nästan alla partier blommor som symboler. Enda undantaget är Moderaterna som aldrig skulle vilja kommas på med att vara känsliga och handskas med blommor och sådant tjafs. I USA symboliseras partierna av djur.

Demokraterna i USA symboliseras av en åsna och Republikanerna av en elefant, men historiskt sett har de gjort det något motvilligt och symbolerna har inte erkänts officiellt. Berättelsen om hur de fick symbolerna kan spåras till en skämtteckning från 1874 av tecknaren Thomas Nast som publicerades i Harper’s Weekly, en tidning i New York. Den föreställde en åsna som förklädd till ett lejon skrämmer iväg en massa djur, bland annat en elefant (LOL, ja, jag vet, skämtteckningarna är inte vad de en gång var).

Vad detta har med partierna att göra kan för en sentida människa vara svårt att förstå. Men strax innan teckningen hade publicerats skrev New York Herald en påhittad artikel om djur som rymt från ett zoo och börjat leta mat i Central Park (varför den publicerades är svårt att utröna). Samtidigt körde tidningen en serie ledare där de kallade Ulysses S. Grant (USA:s 18:e president) för Caesariansk (maktgalen) eftersom han då försökte lobba för att få sitta som president en tredje omgång. New York Herald (som var en demokratisk tidning) försökte alltså använda en skrämselteknik för att skrämma bort republikanska väljare från Grant (rep.) och i Nasts skämtteckning fick därför New York Herald symboliseras av en åsna i lejonkläder. Den republikanska väljarflykten från presidenten representerades av en massa andra djur, men det mest utmärkande djuret var en elefant.

Snart använde fler skämttecknare åsnan och elefanten som symboler för de två partierna och inom en tid var de etablerade. Men partierna själva ville inte riktigt associeras med symbolerna. Visst, den republikanska elefanten kunde ses som intelligent och stark, men också som stor och orubblig. Demokraterna är dock mest missnöjda eftersom det inte finns så många positiva kvaliteter i deras symbol: åsnan (på engelska: jackass, eller bara ass). De har försökt få åsnan till ett smart och modigt djur, men det har väl inte riktigt lyckats.

Förutom djur så används numera också färger för att representera partierna, rött för republikanerna och blått för demokraterna (det lär ni kunna se på olika kartor under valnatten). Men detta är sprillans nytt. Det slog igenom inför valet 2000. Innan dess kunde olika tevekanaler och tidningar använda olika färger för de två partierna. Men från år 2000 så använder de flesta samma, vilket faktiskt underlättar när man ska göra jämförelser mellan opinionsundersökningar, till exempel.

Det är emellertid lite motsägelsefullt. Rött har länge varit förknippat med vänstern och blått med högern. Partierna själva erkänner inte att de förknippas med en färg. De säger sig istället representeras av tre: rött, blått och vitt.

Även om partierna inte vill kännas vid färgerna så används de i allt större utsträckning. Man kan nu tala om röda stater och blåa stater när man menar republikanska respektive demokratiska. Men användingen av färgerna är egentligen av en rent praktisk natur och är en helt medial produkt.

/Fred

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *