En skola för indoktrinering

Regeringen är på väg att lägga ett förslag som innebär att det blir tillåtet att starta friskolor som är lite mer religiösa än vanliga friskolor. De ska inte finansieras med kommunala bidrag, utan med avgifter eller frivilliga bidrag. Och där de vanliga friskolorna bara får ha religiösa aktiviteter runt omkring den vanliga undervisningen, ska de nya konfessionella skolorna få ha religiösa inslag även på lektionstid. Allt för att följa Europakonventionen som säger att föräldrarna har rätt att välja en religiös skola för sina barn. Uppgifterna om detta kommer från SR:s Ekot.

Är det inte dags att ifrågasätta Europakonventionen på den här punkten istället? Bort med alla religiösa skolor och låt kyrkorna och/eller föräldrarna sköta den religiösa indoktrineringen istället. En skola ska vara en plats för förnuftigt tänkande och vetenskaplig metod. Inte ens religionsundervisningen i den vanliga skolan ska vara konfessionell. Jag kan tänka mig att upplåta både lokaler och tid för att vissa kringaktiviteter av religiös natur (morgonböner, fredagsböner, et.c.) ska få äga rum även på kommunala skolor, men i undervisningen har religiösa doktriner ingen plats. Europakonventionens krav på att föräldrarna ska få välja en religiös skola är ett steg i riktningen att religionen släpps in i den ordinarie undervisningen.

Jesus runt JordenOm förslaget går igenom, blir det då tillåtet att starta en satanistisk skola? Eller begränsas förslaget till semitiska religioner (kristendom, judendom, islam)? Och varför stannar förslaget vid religion? Kan man inte tänka sig politiska skolor? Hur låter Svampjokks Marxist-Leninistiska Förskola? Eller Den Nationalsocialistiska Gymnasieskolan till Hermann Görings Minne? Eller varför inte en kombination – Skolan för Moderater som Tror på Astrologi?

Förslaget är befängt. Bara tanken på att släppa in religiösa övertygelser och andra mytbildningar och sagor i den ordinarie undervisningen är korkad. Jag har inget emot att religion utövas hemma, i kyrkan, eller ens i skolan – dock inte på lektionstid. Vill föräldrarna förstöra sina barn tidigt – fine by me.  Men det är inte någon skolas uppgift att förstöra barnens förmåga att tänka självständigt. Konfessionella skolor är ett steg i fel riktning – ett steg ifrån vetenskap, förnuft och intelligens. Lägg ner förslaget och ta striden med Europakonventionen.

Det bör tilläggas att samtidigt som friskolorna ska få vara mer religiösa i Europakonventionens mening, så lägger regeringen samtidigt fram en lagrådsremiss som säger att undervisningen i framtiden inte ska få vara religiös alls. Det är ett bra förslag som säkrar religionens frånvaro från skolans undervisning. Men att samtidigt då följa Europakonventionen säljer ut det här förslaget. Det vi bevittnar är ännu en kompromiss som kommer leda till fortsatt tvetydighet om religionens plats i skolan. Och skolan har inte råd med att vara tvetydig när det gäller förnuft.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *