Fången på Sentosa

En dag i oktober 1966 hade parlamentsledamoten Chia Thye Poh fått nog. Den singaporeanska regeringen hade ännu en gång agerat odemokratiskt. Han och hans parti, Barisan Sosialis, bojkottade parlamentet. Han ledde också en grupp partianhängare till regeringskansliet och överlämnade ett papper där de krävde allmänna val, att alla politiska fångar skulle släppas, och att de odemokratiska lagarna skulle hävas. Den singaporeanska regeringen gjorde det enda rätta: De fängslade Poh, utan rättegång.

Mellan 1966 och 1989 satt Poh i fängelse innan han släpptes. Hans frigivning kom dock med två väldigt strikta villkor: Han fick inte engagera sig politiskt, och han fick inte lämna ön Sentosa – en ö som ligger 500 meter från Singapores sydkust.

Utsikten vid badvattnetMellan 1989 och 1992 var Poh Sentosas ende faste invånare. Om han fortfarande hade haft husarrest där hade jag rekommenderat 4D Magix, en biograf som visar tredimensionella filmer där man lägger till vatten och vind. Eller varför inte Undervattensmuséet? Tycker man om golf, så finns det en av Singapores bästa 18-håls-banor på Sentosa. Ön är nämligen inget annat än en nöjespark. Importerad sand till konstgjorda stränder, ett utsiktstorn som sponsras av Carlsberg och en fejkad ruinstad. Och mellan 89 och 92 kunde man alltså gå och titta på Chia Thye Poh också. Av någon anledning går det inte att hitta honom på Sentosas officiella hemsida.

Poh fick lämna Sentosa 92 men hade fortsatt husarrest till 1998 då alla restriktioner på honom hävdes.

Sentosa är en trevlig dagsutflykt från Singapore, men utsikten från stränderna är inte särskilt inbjudande (klicka på bilden för förstoring) och attraktionerna är för få. 4D-biografen var dock värt inträdet. Att få titta på Poh hade nog inte varit det…

Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *