Utbildning och inbildning

Kinnevik söker påläggskalvar just nu. Bokstavligt talat. Deras annonser i dagspressen kan ha undgått några så därför kan det passa med en upprepning:

 

Personen skall vara en hungrig, entreprenöriell person omkring 25 år med meriterande akademisk bakgrund, gärna med examen som civilekonom eller civilingenjör och med målsättningen att bli en framtida VD.

 

Kinnevikkoncernen som äger flera stora bolag inom media (Viasat, Metro, Tele2) verkar inte bry sig om vad personen kan. Det är en stor skillnad på civilekonomer och civilingenjörer när det gäller deras expertisområden. Och egentligen behöver man inte ha någon utbildning alls, bara man har en akademisk bakgrund. Doktorandföräldrar måste vara ytterst meriterande. Det enda som med säkerhet krävs för att man ska bli Kinneviks påläggskalv är att man vill bli en framtida VD.

Är det ett självändamål?

Du behöver inga särskilda kunskaper, inga särskilda meriter, inga särskilda färdigheter. Du behöver inte vara så berest, inte så beläst, inte så begåvad. Allt du behöver är målet att bli en VD. Ja, du ska vara hungrig (på mat?) och entreprenöriell (är det ens ett ord?) också. Det fattas några ord i annonsen och detta är bara några förslag:

  • bildad
  • intelligent
  • vis
  • empatisk
  • sympatisk
  • snäll
  • trevlig
  • sansad

När ska man kunna förknippa några av de orden med en VD för ett svenskt företag? Inte än på ett tag om Kinnevik får sin påläggskalv.

Det här inlägget postades i Media, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *