Icke godkänt förslag

Det är inte första gången som Folkpartiet vill ha betyg i ordning och uppförande, men nu är det på tapeten igen. Faktorer som ska spela in i betyget är huruvida man har böckerna med sig, kommer i tid, har med sig material och hur man uppträder gentemot elever och lärare. Det ska tydligen inte synas på slutbetyget, men ska ändå administreras och bokföras.

Jag som lärare har ett antal frågor som jag skulle vilja ha svar på:

Ska det graderas? Från IG till MVG?

Om så är fallet, är G en acceptabel nivå på ordning och uppträdande? Vad krävs i så fall för ett MVG? Att man slickar lärarnas skor och klipper deras gräsmattor?

Om man skulle få ett IG i ordning och uppförande, kan man läsa upp betyget på Komvux? Eller är man dömd till ett liv i arbetslöshet? Ingen arbetsgivare vill väl ha någon som inte är ordningssam och kan uppföra sig?

Ska det finnas ett ordningsbetyg för varje ämne? En elev kanske är mer ordningssam i Svenska än i Engelska. Eller kommer betyget att vara en bedömning av elevens genomsnittliga uppförande?

På vilket sätt kommer man till rätta med bråk och skolk bara för att man graderar det utefter en skala? Jag har länge gett Lars Leijonborg IG i socialliberalism, men det har inte skett någon förändring för den sakens skull.

Om det inte ska synas i slutbetyget, vad är det då för mening med det?

Det borde vara klart även för Folkpartiet att en lärare väger in ordning och uppförande i sina betyg redan idag. Så här står det exempel i kursplanen för Historia A som kriterie för betyget Godkänd:

 

Eleven formulerar med handledning historiska problem och frågeställningar.

 

Det borde vara uppenbart att eleven måste vara närvarande för att kunna få handledning, att han eller hon måste vara någorlunda ordningssam för att tillgodogöra sig historiska problem och att han eller hon måste kunna uppträda väl för att formulera historiska frågeställningar.

Nej, Folkpartiet, det vore bättre om ni kunde komma med förslag som faktiskt förbättrade lärarnas och elevernas situation, istället för att lägga ytterligare börda på dem. Det är snart dags att ge skolorna arbetsro så att de kan ta itu med sitt uppdrag – att bilda elever – och inte ge efter för populistiska förslag som ger höga utslag i Aftonbladets vinklade "opinionsundersökningar".

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Icke godkänt förslag

 1. Ordbankaren skriver:

  Förslaget är excellent. Mycket väl godkänt om du frågar mig.

  Skolan har de senaste 20 åren alltmer blivit en samlingsplats för slöfockar. Jag har själv gjort studiebesök och är skrämd över den respektlöshet och apati som en del idag visar upp. Läraren kan stå framför katedern men ingen lyssnar. Ett betyg i både ordning och uppförande kan inte göra situationen värre.

  Även om Aftonbladets poll är vinklad enligt ditt sätt att se på saken så visar det ändå en tydlig tendens över att det stora fleratalet idag är trötta på den slapphet som skolan under år låtit fortgå utan åtgärder. Jag anser också att det skall synas i slutbetyget.

 2. Fred skriver:

  Du menar alltså att det är skolans fel att eleverna är slappa? Skolan styrs ytterst av politikerna, både på riks- och kommunnivå. Det är de som skriver läroplanerna som lärarna måste följa. Det är de som skriver riktlinjerna som Skolverket måste följa när de författar kursplaner och betygskriterier. Det är de som bestämmer hur skolan ska utformas.

  Det vi lärare behöver är inte en arbetsbörda till. Vi ska inte behöva betygsätta hur väluppfostrade eleverna är. Om en elev inte sköter sig i skolan syns det i de befintliga betygen. Tydligt. De elever som är apatiska inför skolarbetet behöver inte ytterligare en stämpel som berättar det för dem.

  Vad vi istället behöver är en riktigt bred skolreform som inte utgör ett hastverk som Skola 2007 verkar vara. Vi behöver fler betygssteg och tydligare betygskriterier. Vi behöver en förbättrad lärarutbildning som sysslar mindre med pedagogik och mer med bildning. Vi behöver samhällets och politikernas stöd genom en förstärkning av läraryrkets status och ökade resurser. Vi behöver mindre klasser, fler lärare, mer läromedel, striktare arbetsbeskrivningar, större tillgång till bibliotek och datorer, upprustade lokaler, och ett förbättrat förhållande till förenings- och näringslivet.

  Det är lätt att skylla på skolan för att samhället blir mer lättjefyllt och apatiskt. Förutom att ge lärarna fler arbetsuppgifter som inte har med bildning att göra, vad har samhället gjort för skolan?

 3. Ordbankaren skriver:

  Jag skyller inte på skolan såsom du verkar tro. Det är den förda politiken som fört skolan dit den är idag, det gäller slappheten och det gäller lärarnas status.

  Jag håller helt med dig om detta med betygen, men jag insisterar på betyg både i ordning och uppförande. Om ett barn är apatiskt så har de inget i skolan att göra ändå, utan skall utredas av psyk.

 4. Fred skriver:

  det stora fleratalet idag är trötta på den slapphet som skolan under år låtit fortgå utan åtgärder

  Nej, du verkar inte alls skylla på skolan…

  Lärare idag sysslar allt mindre med att lära ut. Att lägga ännu en uppgift till deras arbetsbeskrivning är fel väg att gå. Det enda som med säkerhet kan åtgärda problemen du åsyftar är en större vuxentäthet i skolorna.

  Min erfarenhet säger att det är utanförskapet som många elever upplever som är den stora boven i dramat. Ett betyg i ordning och uppförande är jag rädd bara förstorar problemen. Men, visst, insistera du…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *