Idiotiska nyttor och nyttiga idioter

Skandinaviska ambassader runt om i Mellanöstern brinner. Diplomater skickas fram och tillbaka i försök att lösa konflikten. Och allt beror på några teckningar av profet Muhammed som en dansk tidning publicerade.

Två reflektioner:

1. Yttrandefriheten måste värnas till varje pris. Man ska få lov att säga nästan vad man vill. Pressfriheten får inte tummas på. Man ska kunna publicera alla sorters satirska bilder – också om religiösa ämnen. Om några blir upprörda av det som sägs eller publiceras – tuff skit. Lev med det.

2. Bara för att man får lov att säga nästan vad man vill, behöver inte betyda att man måste säga det. Bara för att det finns lagliga möjligheter att publicera vilka bilder som helst, innebär inte nödvändigtvis att man är tvungen. Om man ändå gör det för att provocera, och lyckas med provokationen – tuff skit. Man får stå sitt kast.

Den danska tidningen har lyckats med sin provokation och lyckats förstöra ett uppbyggt förtroende mellan Skandinavien och Mellanöstern ett långt tag framöver. Några muslimska ledare har samtidigt lyckats med att dupera massorna till att blåsa upp betydelsen av bilderna och bokstavligen förstöra de diplomatiska förbindelserna genom att bränna ner ambassader. Det är något ruttet både i staten Danmark och regionen Mellanöstern.

Det här inlägget postades i Världen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *