Tiden skola ej röras

Som om vi behövde fler bevis på att politikerna i Malmö fullkomligt tappat omdömet så har nu utbildningsdirektör Matz Nilsson lagt fram förslag på att införa tidsrapportering för stadens gymnasielärare. Enligt Nilsson handlar det om att få en överblick på sjukskrivningar och bättre statistik på arbetsbelastning. Han menar inte det han säger.

Arbetsgivaren – kommunen – har rätt att schemalägga 35 timmar av lärarnas 45,5 timmars arbetsvecka. Det är de 35 timmarna Matz Nilsson vill få siffror på. Men om en lärare har hög arbetsbelastning – är det bland de timmarna man bör leta? Knappast.

Istället handlar Nilssons förslag om att hålla bättre koll på lärarna – en stämpelklocka helt enkelt – så att man kan se hur mycket tid de spenderar inom skolans fyra väggar. Kanske kan man hitta lite tidsutrymme då lärarna kan städa, vända papper eller agera bevakningsbolag.

Ett sådant förslag lägger man inte fram ostraffat och Matz har redan fått mothugg från lärarfacken. Lärarnas arbetstid är en helig ko – och det med rätta. Gamla myter om skolan cirkulerar fortfarande och politiker har en förmåga att leva kvar i det förgångna.

Den mest storslagna myten är nog: Lärare har 12 veckors semester varje år.

De har fler än industriarbetarnas fem veckor, visst, men de jobbar in tiden med 45,5 timmars arbetsvecka. De har alltså inte mer ledigt än vilken arbetande människa som helst.

Det är dags att diskutera saker som är viktiga för skolan – inte införa fler byråkratiska nivåer som enbart syftar till att öka politikernas kontroll över den (förhoppningsvis) apolitiska kommunala skolan. Förslaget som Matz står bakom syftar endast till att kontrollera vilka minuter på dagen som lärarna befinner sig på sitt arbetsrum. På vilket sätt skulle det hjälpa eleverna? Blir resurserna större? Blir klasserna mindre? Ökar betygens likvärdighet? Blir skolorna bättre arbetsplatser?

Den kommunala skolan blir aldrig bättre än politikerna som väljs till att styra den. Det är val i år. 

Det här inlägget postades i Malmö, Skola. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *