Politiska dokumentärer

Om man tycker om politiska dokumentärer, så har det aldrig funnits fler än just nu. Förutom Fahrenheit och Stolen Honor finns också:

Outfoxed
Om the Fox News Channel och hur de spinner nyheter i en konservativ riktning. Att se Bill O’Reilly slita ut hjärtat på en ung kille vars pappa dog i Elfte September bara för att han inte stödjer Bushs krig mot Irak är skakande. Gick på SVT:s Dokument Utifrån i torsdags och går i repris på SVT 1 på söndag kl 14.50. Se den!

Unprecedented
Om röran i Florida efter presidentvalet 2000. Om man är intresserad av en mer detaljerad genomgång än den i Fahrenheit.

Uncovered
Om hur Bush med anhang duperade USA till att gå i krig mot Irak. Åter igen mer detaljer än i Fahrenheit.

Unconstitutional
(kommer snart) Om hur the Patriot Act har minskat de medborgerliga rättigheterna i USA. Också denna med mer detaljer än Fahrenheit, skulle jag tro. Denna och de tre ovanstående är regisserade av Peter Greenwald, en kille som antagligen lutar åt det liberala hållet.

Bush’s Brain
Titeln säger väl allt? Nä, inte riktigt. Ingen magnetröntgen här inte. Den handlar egentligen om Karl Rove, en av Bushs rådgivare. En mystisk man som antagligen är den som har den reella makten i USA (i alla fall i ett par veckor till).

Going Upriver: The Long War Of John Kerry
Följer Kerry i Vietnam och genom protesterna mot kriget.

The Control Room
Egentligen ingen politisk film, utan följer arbetet i nyhetskanalen Al Jazeera. Nyheter från Irak som inte silats genom en amerikansk politisk apparatur är ovanligt även här hemma.

Horns And Halos
En dokumentär om en författares försök att skriva en biografi om George Bush; en bok som skulle beskriva både hans goda och onda sidor (därav titeln – Horn och Glorior). Författaren krossas dock av den politiska maskinen.

Bush Family Fortunes: The Best Democracy Money Can Buy
Om hur Bushs pengastinna familj hållit den förlorade sonen om ryggen, från födseln till Vita Huset.

The Hunting Of The President
Om häxjakten på Bill Clinton.

The Fog Of War
Fantastisk, och Oscarsvinnande, dokumentär om Robert S. McNamara, som var försvarsminister under Kennedy och Johnson. Mannen är fortfarande hemsökt av att han praktiskt taget startade Vietnamkriget och sedan inte kunde dra sig ur. Skakande om politikens ibland okontrollerbara krafter.

The War Room
Om hur Clinton kom till makten med hjälp av James Carville (syns i K-Street) bland andra. The West Wing i verkligheten.

Looney Tunes Golden Collection 2
Inte direkt en politisk dokumentär, men skulle kunna vara. 60 underbara tecknade filmer från Warner Bros. guldålder. Roadrunner och Wile E. Coyote på DVD!!! Släpps den 2:e november i USA (samtidigt som presidentvalet).

/Fred

Det här inlägget postades i Media, Politik, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *