Tyst i centrum

Att införa ett särskilt ungdomsavtal för nyanställning av unga upp till 26 år är därför det viktigaste förslaget i ett paket för att skapa nya jobb för ungdomar.

Ett sådant ungdomsavtal bör utformas efter den modell som Frankrike införde för alla nyanställningar i småföretag under hösten.

En ändring i las bör göras så att man kan anställa unga personer på ett ungdomsavtal. Detta medger en uppsägning med omedelbar verkan under två års tid.

Maud Olofsson, DN Debatt, 060203

Det har varit märkligt tyst på Maud om detta på senare tid. Ingen annan i Alliansen pratar särskilt högt om det heller. Sossarna gnuggar händerna:

Maud, är du beredd på att dina ungdomsfientliga åtgärder måste mötas av kravallpolis och tårgas mot protesterande studenter i Sverige? Vad får dig att tro att inte svenska ungdomar skulle reagera lika kraftigt som studenterna gör i Frankrike?

Leif Pagrotsky

Vad får Leif att tro att svenska ungdomar skulle orka ge sig ut på gatorna och reagera över huvud taget? Jag hoppas att det finns lite tåga i dagens ungdom, men så hörde jag på radio i förra veckan om hur starka reaktionerna hade varit när studiemedelssystemet lades om i slutet på 90-talet: noll, nada, zip, zero, nothing, inget. Hade de bestämt sig för att förbjuda mp3-spelare för användare under 20 – så hade det kanske hänt något – men när det gäller ekonomi, jobb och samhälle? – Pallar inte!

Hans och Greta 2006

När det gäller särskilda ungdomskontrakt där man kan avskedas utan egentlig anledning ställer jag mig helt och fullt på de svenska ungdomarnas sida. Vill de ut och protestera emot eventuella förslag – more power to them! Kul att de visar lite stake, helt enkelt. Vill de sitta i en soffa, x-boxa och pilla sig i naveln istället – fine! De får helt enkelt de anställningsvillkor de förtjänar.

Jag är dock glad att jag är över 26 så att jag slipper ta ställning.

Jag har ett förslag till, som kan vara värt att ta i beaktning. Skulle inte politikerna också kunna skriva särskilda politikeravtal där de kan kastas ur Riksdagen helt utan skälig anledning. Eller i alla fall om de föreslår något dumt.

Det här inlägget postades i Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *