NMI till Kina

Sveriges motsvarighet till Faux NewsNäringslivets Medieinstitut (NMI) – har blivit heilhögerns kelgrisar. På sätt som hade gjort Joe McCarthy stolt jagar de vänsterjournalister och möjliga vänstervinklingar i media. Billy McCormacs försök till en Hassan har snabbt blivit populärt. Han låtsas ställa frågor till en enkät om Patriot Act, men börjar snart munhuggas med sitt intervjuobjekt. Sånt är kanske roligt att berätta för polarna på Stureplan, men journalistik är det inte.

Snubbarna på NMI vågar ibland stå för det de skriver – Billy är väl mest framträdande bland dem. Men många artiklar på sajten har inga skribenter – ungefär som vissa ledare i dagstidningar. I sådana fall måste man tolka det som att hela organisationen står bakom det man skriver.

En sådan osignerad artikel handlar om ett reportage från Kina av den förre Sydnyttsreportern Fredrik Önnevall. Artikeln ifrågasätter Önnevalls kritiska öga:

Önnevall berör på inget sätt att det politiskt fortfarande är kommunism som gäller.

[…] 

Önnevall sväljer dessutom den kinesiska beskrivningen att det renlärigt kommunistiska samhället var bättre på att ta hand om de fattiga och utslagna.

Den anonyme artikelförfattaren visar väldigt lite förståelse (ingen, faktiskt) för hur det är att arbeta som journalist i Kina. Hur länge hade Önnevall fått vara kvar där om han varit kritisk? Det är lätt att sitta på Stureplan (jag antar att det är där de håller till, iaf tills någon bevisar motsatsen) och vara kritisk mot Kina.

Jag ser gärna att man är mer kritisk mot den kommunistiska diktaturen i Kina. Frågan är:

Vem på NMI vågar åka till Kina och göra det reportaget de efterlyser?

Billy, själv? Eller är han upptagen med att ringa reportrar och fejka enkäter?

Någon av de andra medarbetarna?

Michael Moynihan? Han som skrev det här strax efter Irakkrigets "slut":

For wide swaths of anti-war Sweden–the ones who think Marx and Engels are a German boy band–the reality of grateful Iraqis and the rapidity of American and British military success, this war dealt a crushing blow.

? Detta i en artikel i Capitalism Magazine (!) den 12:e april 2003. Jag antar att det var lätt att tro att kriget gick bra för en amerikansk kille som bestämt sig för att kämpa kriget mot terrorismen/Irak från en lägenhet i centrala Stockholm.

Någon annan?

Mikael Nussdorf? Han som under pseudonymen Alicio förespråkat tortyr (läs kommentarerna på Esbatis blogg)? Han borde vara ypperlig att sända till Kina för att kritisera deras fängelsesystem.

Nå, NMI. Vem blir det som får uppdraget att åka till Kina?

Det här inlägget postades i Media, Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till NMI till Kina

 1. Peter skriver:

  Ditt inlägg är tyvärr lögnaktigt. Läs NMI:s bemötande av anklagelserna från Torsten Kälvemark, som du apar efter:

 2. Fred skriver:

  Tack för att du påpekar den felaktigheten, Peter.

  Nussdorf förespråkar inte tortyr, han förespråkar, och jag citerar från Human Rights Watch, samma källa som dina förebilder på NMI använder:

  beatings, prolonged sleep deprivation, violent shaking, and prolonged painful positioning

  NMI länkar också till en artikel som beskriver:

  Shabach – hooding [the prisoners] with urine-soaked sacks and blasting them with loud music.

  You say potato, I say potato…

  Kina får gärna använda några av de här metoderna på Nussdorf också, eller någon annan på NMI. Du kanske, Peter?

  (Välkommen tillbaka, förresten. Kul att ha en regelbunden läsare, de är inte många. Men du, ordet ”lögnare” börjar bli gammalt. Det finns fler ord för sådana som mig. Använd synonymordbok om du inte tror mig.)

 3. Peter skriver:

  Så att ha en semantisk diskussion om skillnaderna mellan hur ”människor i allmänhet” ser på tortyr i Israel respektive i Egypten, är alltså detsamma som att personligen ”förespråka” tortyr? Ett begrepp som inte ens HRW, Amnesty eller FN använde?

  Du bör nog ställa ned glaset, sätta tillbaka korken i flaskan och göra något vettigt.

 4. Fred skriver:

  Jag är inte ute efter en semantisk diskussion – varken med dig eller Nussdorf. Jag har dessutom en känsla av att du hellre har en semantisk diskussion om ordet ”förespråka” än om ordet ”tortyr” – knappast fruktbart.

  Jag skulle hellre se någon från NMI ställa upp på en reportageresa till Kina där de kritiserar regimen så mycket som de bara vill. Du, som verkar så bundis med dem, kan kanske fråga dem?

  Glaset är tomt, korken är slängd, och vettiga saker gör jag på arbetstid (inte nu).

 5. Fred skriver:

  Jag läste Torsten Kälvemarks krönika nyss. Den kan rekommenderas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *