Dagens Dick

Systembolaget har sprungit vänsterns ärenden och märkt koschervin från Golanhöjderna med att det kommer från "Israelockuperat syriskt område".

Och nu har Systembolaget backat och springer därmed högerns ärenden. Lögnarna och historierevisionisterna har vunnit. Den störste lögnaren och historierevisionisten av de alla – Dick Erixon – är nöjd.

Systembolagets kategorisering av koschervinet med ursprung i Golanhöjderna som "Israelockuperat syriskt område" är nämligen helt korrekt. 

Golanhöjderna erövrades av Israel från Syrien under sex-dagarskriget 1967 och annekterades 1981. Syrien gör fortfarande anspråk på Golanhöjderna och det internationella samfundet – varken FN eller något enskilt land – har någonsin erkänt Israels annektering av området.

Golan Heights is Israeli-occupied
[CIA – World Factbook]

Golan Heights, occupied by Israel since 1967
[Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights]

Det här inlägget postades i Bloggar, Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dagens Dick

 1. Torbjörn Karfunkel skriver:

  Jag har inte upprörts av Systembolagets märkning/ommärkning/ickemärknings-affär av vinet från Golan, eftersom det är svårt att invända mot att ett statligt monopol rimligen bör begagna sig av UDs officiella hållning. Däremot borde UDs hållning kunna skärpas betydligt. Vad sägs om att Golan är
  ”Av Israel ockuperat, av Syrien etniskt rensat, område”
  ?
  Araberna slängde ut judarna från Golan 1920, och judarnas mark konfiskerades av Syrien 1944.
  Det är svårt att finna bevekelsegrunder för att Syrien skulle få tillbaks Golan. När de väl stulit judarnas mark i Golan, så använde de Golans strategiska läge till artilleribeskjutning av norra Israel (i så kallad ‘fredstid’). Strax innan kriget 1967 hade de ett större ingenjörsprojekt i Golan med syftet att dirigera om Jordanflodens (i Sverige skulle den benämnas ‘å’) flöde österut, in i Syrien.

  Men du visste väl redan detta, eftersom du är engagerad i frågan?

 2. Fred skriver:

  Självklart visste jag detta, och jag vet också att man kan gå ännu längre tillbaka i tiden än vad du valde att göra.

  Området tillhörde det islamska Ottomanska imperiet mellan 1500-talet och 1920. Och innan det har området gjorts anspråk på av allt från romare, till judar, till kristna araber. Vad bevisar det? Syrien har rensat, Israel har rensat, romarna har rensat, araméerna har rensat – lika goda jävla kålsupare allihopa.

  Dick Erixon är en lögnare och historierevisionist för att han försöker få det att framstå som om Israel inte ockuperar Golanhöjderna just nu. Men det visste DU kanske redan, eftersom DU är så engagerad i frågan?

 3. Torbjörn Karfunkel skriver:

  Nej, jag visste inte att Erixon ”försöker få det att framstå som om Israel inte ockuperar Golanhöjderna just nu”. Det är omöjligt att hitta något sådant påstående i vad Erixon skriver. Däremot skriver han att ”Inget annat vin från något annat område har utsatts för den här typen av politisering på vinetiketter.” Huruvida han har rätt eller fel i det är svårt att säga, eftersom det skulle krävas att man jämför med ursprungsmärkningen på systembolagsprodukter från andra områden med jämförbar status (enligt UD). Om några sådana produkter finns vet jag inte, och det intresserar mig inte heller. Affären är utan substans.

 4. Fred skriver:

  Dicken skrev om det, jag skrev om det, du skrev om det, och diskussionerna fortsätter. Utan substans?

  Systembolaget beskrev ett vins urprung helt korrekt – enligt konsensus inte bara inom UD, utan också inom FN, EU och världen i övrigt. På vilket sätt skulle det vara en politisering? På vilket sätt är det att gå vänsterns ärenden? Jag tycker det verkar uppenbart att Dicken ser Golanhöjderna som israelskt territorium vilket Syrien felaktigt gör anspråk på. Varför skulle annars den internationellt korrekta märkningen av vinet vara uppe för diskussion över huvud taget?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *