Tabun är till för att brytas

– i alla fall vissa av dem.

Robert Noord och Mats Öhlin skriver idag en jättebra debattartikel i DN om kunskapsprov i tidigare årskurser.

I svensk skola har det under lång tid varit tabubelagt att kontrollera elevernas kunskapsutveckling i tidiga år. Då det först är i grundskolans senare år och i gymnasiet som elevernas resultat bedöms och sätts på pränt i form av betyg leder det till att de största insatserna för att hjälpa elever med svårigheter i skolarbetet återfinns i grundskolans senare år och i gymnasiet.

Det är en självklarhet att man måste kontrollera elevernas kunskapsutveckling – i alla stadier, i alla årskurser – detta kan göras utan det fortfarande tabubelagda ordet "betyg". Noord och Öhlins recept på vad man kan göra åt problemen är klara och tydliga – så att vilken politiker, tjänsteman, skolledare, eller lärare som helst kan förstå det. Det finns en hel del att lära av resultaten i Haninge kommun. Läs på.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *