Krigspolitik

Den amerikanska vänsterbloggen Think Progress har kommit över ett dokument som skissar upp vilken strategi Republikanerna bör ha för att sälja Irakkriget till allmänheten. Dokumentet, som skrevs av Representanthusets majoritetsledare, John A. Boehner, är förberedande inför en debatt om Irak och den globala terrorismen. Den innehåller bland annat följande fras:

It is imperative during this debate that we re-examine the conditions that required the United States to take military action in Afghanistan and Iraq in the aftermath of the attacks of September 11, 2001.

Åter igen görs den felaktiga kopplingen mellan 11:e september och Irak – som vanligt antyds den bara, men andemeningen går inte att ta miste på. Boehner tar också till en vänsterhjälte:

As Republicans who supported military action against Saddam Hussein and terrorists around the globe, the United States had to show our resolve as the world’s premier defender of freedom and liberty before such ideals were preyed upon, rather than after standing witness to their demise at the hands of our enemies.

As President John F. Kennedy once stated so eloquently:

“The cost of freedom is always high, but Americans have always paid it. And one path we shall never choose, and that is the path of surrender, or submission.”

Boehner har tagit citatet från talet som JFK höll strax före blockaden mot Kuba – den 22:e oktober 1962 – och bör läsas i den kontexten. Jag förstår att Boehner valde det citatet – det passade hans agenda.

Utåt sett fyllde kompromisslösheten en funktion mellan Chrustjev och Kennedy 1962. Fienden och hotet, för de båda, var tydligt, och krisen var en kraftmätning mellan två supermakter vid höjden av båda deras maktkurvor. Det är dock en falsk kontext, som Boehner utnyttjar för att få Kennedy att framstå som kompromisslös gentemot fienden. Egentligen var både Chrustjev och Kennedy kompromissvilliga under Kubakrisen – även om deras kompromisser inte framkommit förrän på senare år.

Ett drygt halvår senare, den 10:e juni 1963 när Kubakrisen låg på behagligt avstånd ifrån honom, höll John F. Kennedy tal vid American University, Washington DC, och sa då bland annat följande:

What kind of peace do we seek? Not a Pax Americana enforced on the world by American weapons of war. Not the peace of the grave or the security of the slave. I am talking about genuine peace, the kind of peace that makes life on earth worth living, the kind that enables men and nations to grow and to hope and to build a better life for their children — not merely peace for Americans but peace for all men and women — not merely peace in our time but peace for all time.

Ett citat som inte går att linda in i ett republikanskt strategiskt dokument – med eller utan den 11:e september. Nej, Boehner borde inte syssla med utrikespolitik utan återgå till sitt gamla jag: att fördela tobakspengar bland kongressledamöter.

Det här inlägget postades i Politik, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *