En samling gnällspikar

Företagsdirektörernas egna bokhandel, Timbro, har kommit ut med en ny rapport som försöker beskriva den svenska ekonomins nedgång och fall. Författarna, och tillika folkpartisterna/libertarianerna, Johnny Munkhammar och Tino Sanandaji leker med siffror och lägger fram lagom till valet att allt är Regeringens fel.

Än en gång slås jag av vilka gnällspikar som finns i Svenskt Näringsliv – som finansierar både Timbro och Näringslivets MisinformationsInstitut.

Om Svenskt Näringsliv står det:

Vi arbetar med opinionsbildning och kunskapsspridning, utvecklar nya idéer och tar fram konkreta förslag för att skapa ett bättre klimat för företagsamheten. Ett bättre företagsklimat ger fler företag, fler växande företag och fler jobb.

Att skapa ett bättre klimat för företagsamheten handlar inte bara om att kritisera en sittande regering. Det handlar också om att gilla läget och ta till vara de möjligheter som finns inom ramarna för det nuvarande klimatet.

Är inte det det minsta man kan begära från högt avlönade direktörer och företagsledare? Att sluta gnälla över hur Regeringen sköter skatteprocenten och arbetslöshetsstatistiken och faktiskt ta i med hårdhandskarna för att skapa jobb?

Det går att skapa nya jobb idag. Det är fullt möjligt att starta nya företag idag. Det finns mycket resurser för att låta företag växa idag.

Ta inte ledigt på fredagarna för att spela golf. Kavla upp ärmarna och skapa några arbetstillfällen istället. Och sluta gnälla så förbannat. Det klär inte.

Det här inlägget postades i Politik, Sverige. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till En samling gnällspikar

 1. Karl skriver:

  ”sluta gnälla över hur Regeringen sköter skatteprocenten och arbetslöshetsstatistiken och faktiskt ta i med hårdhandskarna för att skapa jobb?”
  Reality check: Det är Inte företagens ”skyldighet” att skapa jobb bara för jobbskapandets skull!

 2. Fred skriver:

  Då är det kanske dags att företagen tar lite mer ansvar. Varför är det bara statens skyldighet? Företagen ska kanske ha mer än bara ”rättighet” att skapa jobb…

 3. Karl skriver:

  ”Varför är det bara statens skyldighet?”
  Jag, och vågar jag påstå de allra flesta någorlunda liberala, anser inte att det är statens skyldigheter heller. Vänsterpartiet tycker dock så. Det får stå för dem.

  ”Företagen ska kanske ha mer än bara “rättighet” att skapa jobb…”
  Varsogod att starta ett sådant företag! Ingen kommer att hinda dig.. Tvångsmetoder är ytterst sällan en bra lösning..

 4. Fred skriver:

  Inga skyldigheter, bara rättigheter. Inget ansvar, bara lek och ha skoj. Svenskt Näringsliv i ett nötskal.

 5. Fred skriver:

  Kommentarregler:

  GILTIG mail-adress (visas inte på sajten).

  Skita inte ner (språkligt eller personligt).

 6. Karl skriver:

  Kommentar raderad på grund av regelbrott.
  /Fred

 7. Mk skriver:

  Gnällförbud någon?

  Självklart är det inte någon skyldighet att ”skapa jobb”, och ”jobb” är inte en resurs som måste skapas. Jobb är snarast motsatsen till en resurs, dvs en efterfrågan på en resurs (arbetskraft). Sådan efterfrågan kan man bara begränsa från politiskt håll, med handelshinder i vid bemärkelse (tullar, skatter, prisreglering, tvingande kollektivavtal, etc.).

  Att det gnälls på de som försvarar och förespråkar dessa hinder är ett sundhetstecken.

 8. Karl skriver:

  [Jag ber vördnadsfullats om ursäkt för att inte angett en korrekt mailaddress tidigare]
  ————————————————————————–
  ”Inga skyldigheter, bara rättigheter. Inget ansvar, bara lek och ha skoj. Svenskt Näringsliv i ett nötskal.”
  Var det dina ”argument”?
  Vilka ”rättigheter” snackar du om?
  På vilket vis är företagande en ”lek”?

  Företag följer givetvis rådande lagstiftning, betalar löner till sina anställda och betalar skatt till staten på sina vinster. Allt detta kommer i högsta grad samhället till gagn. Ju framgångsrikare ett företag är dessto större blir dess bidrag.

  Återigen, varför startar du inte ett ”moraliskt” företag som drivs enligt dina normer? Vad ger dig rätt att kräva att andra ska uppfylla dina önskemål? Föregå med eget exempel och visa praktiskt hur du anser saker & ting skall snurra! Borde väl inte vara så svårt när dagens företagande tydligen inte är mer krävande än ”lek och skoj”!

 9. Fred skriver:

  Debatt är alltid sunt.

  Naturligtvis är den politiska sfären begränsande för skapandet av arbetskraft och här finns det mycket att göra vad gäller avregleringar, skattesatser och annat. Men jag vägrar att tro på att staten har hela ansvaret. Jag tror att många svenska företag gärna utnyttjar systemet med AMS-bidrag, exempelvis, istället för att faktiskt skapa riktiga arbetstillfällen.

  Den politiska sfären ska inte enbart syssla med att underlätta för företag att anställa och göra affärer. Och det är väl här våra åsikter går isär. För mig handlar politik om människor. Företagare, ja, men också de anställda, deras släkt och vänner. Det handlar inte bara om företagens rättigheter, utan också om människors rättigheter – vilket ibland kan betyda att man begränsar företagens frihet och avkräver dem ansvar.

 10. Karl skriver:

  ”den politiska sfären begränsande för skapandet av arbetskraft och här finns det mycket att göra vad gäller avregleringar, skattesatser och annat”
  Här är vi till fullo överens, åtminstone om den övergripande riktningen.

  ”Jag tror att många svenska företag gärna utnyttjar systemet med AMS-bidrag, exempelvis”
  Alla former av bidrag kommer i praktiken alltid att utnyttjas av mer eller mindre nogräknade individer. Bidrag* bör i största möjliga mån begränsas av bla denna anledning, företag skall inte behöva bidrag för att anställa! Behov av specialfall tyder oftast på någon miss i den underliggande strukturen.

  ”För mig handlar politik om människor.”
  Det gör det för mig med.. Det är nog den största anledningen till att jag sympatiserar med just liberalismen. Individuell frihet är i högsta grad mänsklig.

  ”företagens rättigheter”
  Jag tycker inte att du förklarat vilka dessa rättigheter skulle bestå i. Rätt att existera? Juridisk rätt till sin egendom?

  (* för tydlighetens skull. Att begränsa bidrag är _inte_ detsamma som att minska någon ”trygghet” eller ge sig på ”de svaga”. I ett sunt samhälle är ”de svaga” få och de som verkligen behöver hjälp får det.)

 11. Fred skriver:

  ”företagens rättigheter” = att utifrån en gemensam referensram (lagverk, etik, t.ex.) ha befogenhet, privilegium, tillåtelse att agera på olika sätt (anställa, avskeda, lönesätta, t.ex.). Vilken liberal som helst borde väl förstå att även företag kan inkräkta på individuell frihet.

 12. Karl skriver:

  På vilket vis är dett ett privilegium att kunna anställa/sparka? I Sverige, och mig veterligen alla fria länder, får _vem_som_helst_ starta ett företag. Det kan alltså per definition inte vara ett privilegium. För det andra är anställning även det, per defintion, ingående av ett _frivilligt_ avtal. I avtalet specifieras bla hur ett ev avsked kommer att hanteras. Skulle detta avtal inte falla dig i smaken så har du full frihet att tacka nej och söka en annan arbetsgivare. Du är aldrig tvingad till någonting. Tvång är ett brott.

 13. Fred skriver:

  privilegium = företrädesrätt, förmån, ensamrätt

  Vem som helst får inte starta ett företag (brottslingar med betalningsanmärkningar, t.ex.), ett avtals frivillighet upphör vid undertecknandet (eller är det frivilligt att inte följa avtalet?), ibland är du faktiskt tvingad till vissa saker (foga dig till lagen), och tvång behöver inte vara ett brott (skatt eller straffåläggande kan ses som tvång).

 14. Karl skriver:

  Jag vet mycket väl vad privilegium betyder… Att en brottsling inte får starta företag är bestämt av _staten_ inte någon ”priviligierad” företagare. Du blandar ihop parter. Mitt argument är intakt. Dvs, den enda part som kan utöva _verkligt_ tvång utan att det är brottsligt är staten, via dess polisiära/juridiska system – våldsmonopolet. Det är ett system alla fria länder bygger på. (teorier om ev andra statsformer anser jag inte denna diskussion handlar om).
  Ett avtal är innebär ytterst sällan livegenskap… (där har vi även lagar som skyddar). Ett avtal har oftast en klausul ang. avtalsbrott. Det kan tex röra sig om en straffavgift el dyl. Bryt avtalet och tag konsekvenserna. Det är information du hade tillgång till när du frivilligt undertecknade det. Avtalsbrott är dessutom inte något enbart den ena parten kan åberopa….

 15. Tino skriver:

  Hej,

  1. Jag är inte ”liberterian”, hitta inte på nonsens.

  2. På vilket sätt är det att ”gnälla” att redovisa Sveriges tillväxt och arbetsöshet?

  3. Du påstår att jag ”leker med siffror”. Kan du belläga detta, eller gnäller du bara?

  Mvh Tino Sanandaji

 16. Fred skriver:

  Hejhej,

  1. Du kunde ha lurat vem som helst med dina förekomster i The New Libertarian.

  2. Skriver man, som ni har gjort i rapporten, att ”Sverige förtjänar bättre än så” när det gäller regeringen, apropå hur de handskas med siffror, tolkar jag det som gnäll. Ni må ha rätt, men det är ingen nyhet att regeringar (oavsett politisk färg) putsar siffror. Jag tror inte att en eventuell borgerlig regering i höst kommer att ändra nämnvärt på sifferexercisen. Om det kommer en ny rapport som nyanserar era siffror med en jämförelse med hur borgerliga regeringar har använt statistik, kan jag ta tillbaka ”gnället”.

  3. Vem som helst som någonsin har ritat en graf med medföljande tangenter kan ta itu med vilken av era grafer som helst och se hur ni flyttar tidpunkter, sätter index och lägger in tangenter för att få en socialdemokratisk regering att se prestationsmässigt sämre ut. I ert diagram 1 hade man kunnat lägga en tangent mellan åren 1991 och 1994 (då det satt en borgerlig regering) och fått fram ett lite annorlunda resultat, makroekonomisk kris eller inte. Det är kurvan som är det intressanta, att lägga in tangenter är att leka med siffror.

  Och jo, jag bara gnäller. Mest för att jag är sur på vänstern för att de inte gör tillräckligt för att underlätta för småföretag att anställa. Ett maktskifte är nödvändigt. Men jag är också sur på högern, för att med dem får man inte bara en något mer avreglerad ekonomi, man får också en avskyvärd utrikespolitik. När valet i höst står mellan pest eller kolera, blir man lätt lite gnällig. Läser man då en ensidig rapport, kokar det ibland över.

  Vänligen,
  Fred

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *