2006 = 1984

War hysteria is continuous and universal in all countries, and such acts as raping, looting, the slaughter of children, the reduction of whole populations to slavery, and reprisals against prisoners which extend even to boiling and burying alive, are looked upon as normal, and, when they are committed by one's own side and not by the enemy, meritorious.

[…]

Practices which had been long abandoned, in some cases for hundreds of years — imprisonment without trial, the use of war prisoners as slaves, public executions, torture to extract confessions, the use of hostages, and the deportation of whole populations – not only became common again, but were tolerated and even defended by people who considered themselves enlightened and progressive.

George Orwell, Nineteen Eighty-Four, (1949)

Nostradamus, släng dig i väggen.

Det är tur att George W. Bush inte läser böcker. Man vet aldrig vilka idéer han kan tänkas få. Om han skulle få för sig att läsa den, är det tur att han inte får så många idéer heller.

Den australiske journalisten och dokumentärfilmaren John Pilger använde sig av Orwell i gårdagens Aftonbladet. Läs artikeln. Gå sedan och läs (om?) 1984 – kanske aktuellare idag än när den kom ut.

Det här inlägget postades i USA, Världen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *