Sore Loserman

… för att låna ett uttryck från The Daily Show

Senatorn [tag]Joe Lieberman[/tag] förlorade det demokratiska primärvalet i [tag]Connecticut[/tag] och blir därmed inte partiets kandidat till senatsvalet i november 2006. Istället blir det [tag]Ned Lamont[/tag].

Lieberman var det demokratiska partiets största [tag]Bush[/tag]-supporter – framför allt genom ett nästan villkorslöst stöd till kriget i Irak. Detta var troligen den största anledningen till att han förlorade mot den krigskritiske Lamont.

Vicepresident Dick Cheney tycker att det är ett bakslag för Demokraterna, men framför allt för George W. Bushs Krig mot Terrorismen:

When they, in effect, purge a man like Joe Lieberman, who was just six years ago their nominee for Vice President, is of concern, especially over the issue of Joe’s support with respect to national efforts in the global war on terror.

Demokraterna har röstat bort krigssupportern Lieberman, nu vinner terroristerna, alltså… 

Lieberman ställer istället upp som oberoende kandidat, något som kan leda till att de demokratiska rösterna delas mellan Lieberman och Lamont, vilket i sin tur kan leda till att Republikanernas kandidat i Connecticut, Alan Schlesinger, tar hem sätet i senaten.

Vissa demokrater, John Kerry och Hillary Clinton exempelvis, ställer sig bakom Lamont utan att göra en större affär av det. Vissa går längre. New Mexicos guvernör Bill Richardson kräver att Lieberman stiger åt sidan.

Primärvalets resultat visar på de pacifistiska krafternas styrka inom Demokraterna just nu. Det går inte längre att som demokrat stödja Bushs utrikespolitik, något som Hillary Clinton borde uppfatta som ett hytt finger inför presidentvalet 2008. Det visar också på att kriget i Irak och Bushs stöd till Israels bombmattor över Libanon inte går hem hos det amerikanska folket, något en ny opinionsundersökning understryker.

33 % av amerikanerna tycker att Bush gör ett bra jobb.

Lägsta siffran någonsin. Igen.

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *