Färre lärare i skolan

[tag]Lars Ingelstam[/tag] menar väl. Men ändå blir det så fel.

I söndagens DN skriver han i en debattartikel att:

Betyg och läxor är del av de pedagogiska bedömningar som bara kan göras ämne för ämne, stadium för stadium och till viss del också elev för elev. Det är rakt inte fråga om att avpolitisera skolfrågorna, utan om vilket slags stöd och styrning som skolan behöver från våra politiker. Det är inte heller fråga om att bara lämna över skolans löpande drift till skolproffsen, utan vi måste fråga vilket slags lärar-professionalism som skolan och samhället behöver.

Ingelstam menar att lärandet bör lämnas till lärarna – inte politikerna. Men samtidigt menar han att skolan inte endast får lämnas till lärarna. "Vi" måste ha kontroll över vilken skola som "samhället behöver".

Inget konstigt egentligen. Det är en viktig debatt att föra. Problemet är att Ingelstam ser problem som kanske inte alltid kan karakteriseras som problem:

– [tag]Skola[/tag]n som system avskärmar sig allt mer från impulser från andra områden

Vilka områden? Vilka impulser? På vilka sätt avskärmar sig skolan?

– [tag]Lärare[/tag] framställs som ett enda yrke. Lärare har mycket mer gemensamt med varandra än med andra kunskapsarbetare

Detta kan kanske utgöra ett problem, men jag vet inte exakt vad "andra kunskapsarbetare" sysslar med. 

– Blivande lärare får under sin utbildning inte någon aktuell och bred exponering av utvecklingen inom vetenskap och samhälle

Jo, det får de visst. Jag fick det i alla fall. Eller vad menar Ingelstam med "bred"?

– Lärares "livslånga lärande" framstår som ett dåligt och delvis tragiskt skämt. Systemet är snålt, splittrat och perspektivlöst

Här vill jag veta vad Ingelstam lägger i "livslångt lärande". För mig innebär det att jag vill se till att mina elever vill lära för livet under resten av livet. Jag själv – i egenskap av lärare – vill lära för livet under resten av mitt liv. Den dagen jag är fullärd kommer jag att sörja. På vilket sätt menar Ingelstam att det är ett dåligt och tragiskt skämt? 

– Forskare, kulturskribenter och "yrkesdebattörer" visar numera ett mycket förstrött intresse för skolan och dess lärare. De inlägg som ändå förekommer präglas ofta av okunnighet och förakt.

 

Här har Ingelstam rätt, för en gångs skull, men när han kommer till vad man ska göra åt problemen så har hissen slutat gå till den översta våningen:

Att under ett par år åt gången, men med en bibehållen grundidentitet som lärare, få arbeta som till exempel utvecklingsingenjör, datorförsäljare, journalist eller biståndsarbetare borde vara normalt för en lärare i den svenska skolan, inte som nu sällsynta undantag. Berikad med impulser och nya kunskaper återvänder hon/han sedan till skolan, kanske till något förändrade uppgifter.

Den som har till yrke att vara lärare bör alltså kunna röra sig relativt fritt mellan skolan och kunskapsrika miljöer utanför. På samma sätt bör kunskapsbärare utifrån – yrkeslivet, det civila samhället, forskningen – uppmuntras att passera över systemgränsen. Skolan bör därför utnyttja andra specialister än lärare i sitt arbete. Om man tycker att det är en fackligt känslig fråga behöver man inte ens kalla sådana medarbetare för lärare.

Lärarna ska alltså lämna skolan för att bli bättre lärare, och personer utifrån ska ersätta dem. När det kommer till petitesser som fackliga frågor bör man inte kalla ersättarna för "lärare" – istället ska man se dem som "kunskapsbärande specialister". Lärare är så känsliga.

Lärare är utbildade för att utbilda, men istället ska de ut att sälja datorer för att bli förbättra sin pedagogiska förmåga. Kunskapsbärare utifrån ersätter dem – utbildning eller yrke spelar ingen roll – bara de kan något.

Skolan skulle med andra ord bli bättre av att ha färre lärare och fler "vanliga"(?) människor. 

Ingelstams förströdda inlägg visar prov på precis den okunnighet och förakt som en forskare, kulturskribent eller "yrkesdebattör" inte bör visa upp.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Färre lärare i skolan

  1. Magistern skriver:

    Har läst din blogg efter din kommentar på min sida och gillar vad jag läser. Bra inlägg om Ingelstam (ovan) och ”TT sprider fördomar”. Jag länkar (om du inte har något problem med det).

  2. Fred skriver:

    Tack. Länk till din blogg är inlagd. Läsvärt och inspirerande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *