Valaffisch – IG

Folkpartiets framtidsvisioner liknar utopier – och naturligtvis har allt Folkpartiet gjort blivit till guld och gröna skogar.

Men "Ordningsbetygen har gett effekt"???

Har betygen i Svenska gett effekt? Har betygen i Matematik gett effekt?

Existensen av ett betyg innebär inte att situationen man betygsätter blir bättre. Ett betyg är ett bedömningssystem, som dels används för att ge information om elevers kunskapsutveckling utifrån ett antal fastställda kunskapskvaliteter, och som dels används som urvalsverktyg inför högre studier. Det senare var inte syftet med det nuvarande betygssystemet, men har ändå implementerats av högskolorna.

Ett eventuellt ordningsbetyg leder inte till att ordningen blir bättre i skolan, det leder endast till att man kan mäta oordningen – utifrån vad jag antar vara ett antal nationellt uppställda ordningskriterier – hur nu sådana ser ut.

Jag förstår inte hur de menar att en siffra på ordningen i skolan ska få rätsida på eleverna. Jag får väl fråga Folkpartiet.

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Valaffisch – IG

 1. Magistern skriver:

  Fan, du är bra på det här. Tur att du skrev inlägget och inte jag. Håller fullständigt med dig.

  Har f ö haft diskussionen om huruvida vi ska ordningsbetyg eller inte med andra bloggare/bloggläsare tidigare i år, och formulerade väl mig i liknande ordalag som du gjort ovan. Kanske inte lika elegant, men ändå. Många sågade mitt resonamang och tyckte själv att ordningsbetyg skulle skapa studiero i skolan, bla bla… Ju mindre folk vet desto mer åsikt har de om saker och ting. Kunskapens paradox.

 2. Fred skriver:

  Diskussionen är viktig och måste hållas. Att betygsätta någons ordning och uppförande är ingen liten sak. Vilka kriterier ska man utgå ifrån? Vad gör man med eventuella IG? Ska skalan gå över G? Är man över huvud taget medveten om vad det innebär att bli stämplad som oordningssam?

  Folkpartiet har lyckat sälja in den här klassificeringen av människor – som det i praktiken innebär – och det svenska folket verkar gå på det. Suckers.

  Jag har skickat ett mail till Jan Björklund med förhoppning att han förtydligar hur de planerar att införa ett ordningsbetyg.

  Skulle det införas så kan jag vara beredd att vägra sätta ett sådant betyg. Utformningen avgör, men det bådar inte gott…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *