Matematik för vansinniga

Våldet mellan Shia- och Sunni-muslimer i Iraks huvudstad Bagdad gick ner med 52 % i augusti, jämfört med i juli. Det borde vara goda nyheter – om det inte vore för sättet att räkna.

Från och med augusti i år så räknar amerikanska myndigheter inte längre med de som dör i bilbomber och granatattacker. Endast de som blir skjutna på gatan, torterade till döds eller avrättade räknas till de som dör i våldet mellan Shia- och Sunni-muslimer i Irak. Alltså står Irak inte längre på randen till ett inbördeskrig – våldet mellan de religiösa grupperna har ju minskat. 

Plötsligt öppnar sig nya möjligheter för att lösa all världens problem:

 • Koldioxidutsläppen minskar genom att slutar räkna med kolet. Då släpps bara dioxid ut – helt vanligt syre. Problem solved.
 • Självmordsfrekvensen minskar genom att man slutar räkna med de som hänger sig, skjuter sig, skär sig eller ställer sig framför ett tåg. Endast piller räknas – och då bara de som dör med hjälp av koffeintabletter.
 • Krigen i världen minskar genom att man bara räknar de konflikter då kärnvapen används. Då har mänskligheten bara gått igenom ett krig under hela världshistorien, något som borde glädja vilken pacifist som helst. 
 • Som sjukdom räknas hädanefter endast lätt feber. Då minskar sjukskrivningarna och de sjuklingar som finns kvar kan botas med en alvedon.
 • Som knarkare räknas man bara om man dör av en överdos. Inte nog med att man slipper se knarkare springa lösa på gatan, man kan dessutom sanningsenligt hävda att alla knarkare dör en säker död.

Det finns säker fler sätt att förbättra världen. Några förslag?

Det här inlägget postades i Världen. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Matematik för vansinniga

 1. Magistern skriver:

  Hehe…Jävligt roligt, men samtidigt lite otäckt. Det får en att fundera på andra företeelser i samhället och om dessa verkligen presenteras av myndigheterna utan ”kosmetika”.

 2. Magistern skriver:

  Läste ditt inlägg för mina elever idag (år 8). De uppskattade den och spann vidare på temat med en kreativitet som förvånade mig.

 3. Fred skriver:

  Kul att man engagerar! Jag vill gärna höra några av förslagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *