Gud, vilka filmer

Som om inte Fox News Channel körde tillräckligt med religiös propaganda, så har nu Fox startat Fox Faith – en hel filmstudio för kristna familjefilmer som alla kan avnjuta – förutsatt att du inte är muslim, buddhist, hindu, jude, eller ateist, samt att du har en familj.

En av Foxs chefer, Simon Swart, berättar för New York Times:

The genesis of the FoxFaith banner is that it’s a Good Housekeeping seal, a marketing umbrella for these pictures, so that people can have confidence the movies won’t violate their core beliefs.

Naturligtvis är det antisemiten Mel Gibsons fel.

DVD:n för hans PASSION OF THE CHRIST såldes i 15 miljoner exemplar. Det blir en nätt summa för ett filmbolag. Det finns inget som säger Ka-Ching och goda kristna värderingar som en blodig, söndertorterad, halvnaken man uppspikad på ett kors, lämnad att dö en plågsam död.

Fox Faith ska till en början endast släppa filmer direkt på DVD. Deras nuvarande filmutbud består i diverse direkta bibeltolkningar: nämnda PASSION OF THE CHIRST om Jesu sista 12 timmar, THE ROBE om hela Jesu liv, THE BIBLE om första mosebok; men också ett flertal biografier över goda kristna människor: SATAN NEVER SLEEPS om en god kristen i det gudlösa Kina, THE AGONY AND THE ECSTACY om den gode Michelangelo, LAST PLANE OUT om en god kristen i Sydamerika, FRANCIS OF ASSISI om en god kristen 1200-talsmänniska, MOTHER THERESA om en god kristen 1900-talsmänniska. Bolaget satsar också på härliga musikaler (SOUND OF MUSIC, STATE FAIR, SOUTH PACIFIC), familjekomedier (GARFIELD, CHEAPER BY THE DOZEN, DOCTOR DOLITTLE – den från 1967 – Eddie Murphy anses nog lite för obscen – eller för svart), och tecknade filmer för de allra minsta (låt indoktrineringen börja tidigt).

De allra flesta filmerna som Fox Faith står för är godkända av Dove – organisationen, inte tvålen – vilket säger en hel del om innehållet i filmerna. Dove är organisationen som recenserar goda familjefilmer (efter hur mycket sex, svordomar, våld, droger, nakenhet och ockultism de innehåller) och som dessutom "redigerar" filmer så att de blir familjevänliga (dvs utan sex, svordomar, våld, droger, nakenhet och ockultism). En film som THE HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY blev inte godkänd med följande motivering:

Sex: Man and woman kiss.
Language: A-1
Violence: Some comedic violence, a crab gets smashed with a big stick/club.
Drugs: Some drinking.
Nudity: Guy in underwear, girl in short skirt, woman in shower-viewer can see shoulders.
Occult: Three major references to God either directly or indirectly: 1) movie references three controversial books: "Where God Went Wrong," " More Mistakes by God," "Who is This God Person Anyway?" 2) One group of space “people” all with handkerchiefs say prayers to a thing that sneezed the galaxy into existence while the leader sings/prays to the thing and then sneezes 3) Another space person takes Arthur on a ride to show him Earth II that he is creating to replace the Earth he destroyed (which he also created) . These things prevent this film from beind Dove approved.

En kyss räknas som sex och kalsonger räknas som nakenhet. Fox Faith startar. Det stora landet i väster är på väg rakt in i fundamentalistdimman. Blind tro.

Den logiska följden av Fox Faith borde vara:

 • Fox Sharia – för muslimer
 • Fox Dukkha – för buddhister
 • Fox Chasid – för judar
 • Fox Veda – för hinduer
 • Fox – för ateister

Lite utopiskt, kanske, men eftersom vi redan har Fox och Fox Faith är vi väl en god bit på väg…

Det här inlägget postades i Media, USA. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gud, vilka filmer

 1. Magistern skriver:

  Har varit lyrisk över dina tidigare inlägg och kan inte förneka att du återigen träffar mitt i prick. Säger bara: fan vad bra!

 2. Fred skriver:

  Tack. Lite generad blir jag allt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *