Fyraårsplaner

Det blir alltså ingen gymnasiereform från och med hösten 2007.

Den nya regeringen gör helt rätt i att skjuta upp reformen. Att reformera lite till hösten och sedan reformera igen om ett par år hade varit helt vansinnigt. På det hela taget har Gymnasie-07 alltid varit lite halvdan. Det hela var en kompromiss från början till slut där varken bu eller bä delades ut till någon. Ingen var helt nöjd.

Borgaralliansen har en större chans att genomföra en djupgående reform. Dels för att de är en majoritetsregering, men också för att det bara är Folkpartiet som har något att säga till om i de här frågorna. Det blir Leijonborg/Björklunds way eller dö hajway.

Eftersom jag tycker om delar av Folkpartiets tankar – yrkes- och lärlingsutbildningarna, till exempel – men mindre om andra – ordningsbetyg och andra polisuppgifter att belägga lärarna med, exempelvis – är jag tudelad inför vad de egentligen planerar att göra. Ska de skoltrötta eleverna äntligen få en chans att klara av sina studier? Ska vissa elever samtidigt klassificeras som oordningssamma?

En skolreform är alltför viktig för att låta några få partier besluta om. I en sådan fråga bör det råda konsensus. Lås in representanter från varje parti i ett rum och låt de inte komma ut förrän de har tagit fram en reform som alla kan vara överens om. Då kanske vi kan få en gymnasieskola som inte drabbas av politikernas reformiver vart fjärde år.

Det är svårt, men politikerna har bra betalt för att handskas med svåra frågor. Dags att jobba lite för pengarna, kanske?

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *