Bill, Al och Irak

I Irak filmades en amerikansk soldat som sköt till döds en skadad irakier på ett stengolv i Falluja. Al Jazeera visade hela filmen. Det amerikanska mediaetablisemanget visade bara valda delar (de klippte bort själva dödsskjutningen). Soldatens försvar var att han trodde irakiern var beväpnad (det var han inte).

Bill O’Reilly var upprörd över att grupper som Amnesty International krävde en rättegång mot den amerikanske soldaten. Han tyckte att soldatens agerande var helt korrekt och att han själv skulle göra precis samma sak. Vidare sa han att 95 % av tittarna säkerligen höll med honom.

Så jag skrev ett mail till Bill:

Mr. O.

You say that the American soldier who shot a wounded Iraqi on camera did the right thing and should not be indicted? If you had seen footage of an Iraqi soldier shooting a wounded American you would have cried foul and asked for immidiate execution! How’s that for fair and balanced! You have got to start to ask yourself the important questions. Oh, and I guess I belong to the intelligent 5 % of people who don’t agree with you.

Yours Sincerely,
Blah blah blah

Inget speciellt roligt eller fyndigt, med andra ord, men får man möjlighet att säga några sanningens ord och samtidigt få några av Bills vener i pannan att pulsera så ska man vara nöjd. Al Franken var nog också nöjd i veckan, då han satt hos David Letterman och skämtade om Bills bruk av Alexander Graham Bells uppfinning (le telefön). Franken, som jag framhåller som en av USA:s absolut bästa politiska komiker (och därmed analytiker), berättade också något som fick mig att se valet i USA i ett annat ljus. 2004 blev George W. Bush den presidentkandidat som fått flest röster vid något presidentval genom tiderna. Då pratar vi alltså om antalet röster, inte procentuellt. Vet ni vilken presidentkandidat som fått näst flest röster genom tiderna? Det ger lite tröst att det faktiskt är John Kerry.

/Fred

Det här inlägget postades i Media, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *