Whapisch!

[tag]Trent Lott[/tag] har blivit vald till Minority Whip – den föga smickrande titeln på personen som försöker ena Republikanerna i kongressen i de olika omröstningarna. Det finns en fruktansvärt komisk ironi i det. Mer fruktansvärd än komisk, egentligen…

[tag]Strom Thurmond[/tag]s 100-årsdag 2003 höll Trent Lott tal:

When Strom Thurmond ran for president, we voted for him. We’re proud of it. And if the rest of the country had followed our lead, we wouldn’t have had all these problems over the years, either.

Strom Thurmond, som satt i kongressen mellan 1954 och 2003, är en legend inom amerikansk politik på många sätt. Förutom att han hållit den längsta filibustern någonsin, 24 timmar och 18 minuter, så har han också tillhört flera partier. Han var demokratisk guvernör i South Carolina mellan 1947 och 1948. Han försökte bli president under partinamnet the Dixiecrat Party 1948. Därefter var han tillbaka hos Demokraterna fram till 1964 då han gick över till Republikanerna.

Det var Thurmonds kampanj 1948 som Lott refererade till under sitt födelsedagstal. Under den kampanjen gjorde Thurmond följande uttalande:

I wanna tell you, ladies and gentlemen, that there's not enough troops in the army to force the Southern people to break down segregation and admit the Negro [låter som Nigra eller Nigger] race into our theaters, into our swimming pools, into our homes, and into our churches. 

Det hör alltså till saken att Thurmond var en hängiven Jim Crow-anhängare och att den amerikanska södern, enligt honom, borde förblivit segregerad i tid och evighet. Hans rekordlånga filibuster iscensattes för att förhindra 1957 års Civil Rights Act, som skulle garantera de svartas rösträtt i sydstaterna. När Demokraterna 1964 lyckades få igenom en mer banbrytande Civil Rights Act, som förbjöd all diskriminering baserad på ras, hudfärg, kön, religion eller nationellt ursprung, protesterade Thurmond så till den milda grad att han lämnade partiet. Han gick över till Republikanerna, något som måste ha burit honom emot. Republikanerna var ju trots allt Abraham Lincolns parti. Och Lincoln, som vi alla vet, befriade ju slavarna med 1863 års Emancipation Proclamation.

Trent Lott hyllade alltså Strom Thurmond på hans 100-årsdag. Thurmond som gärna hade återgått till tiden före 1863 – en tid då det inte var helt ovanligt att vita plantageägare piskade sina svarta slavar. Jag undrar om Trent Lott ser ironin i sammanhanget mellan sin hyllning av den gamle dixiekraten och sin nya roll som Minority Whip.

Det här inlägget postades i Historia, Politik, USA. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Whapisch!

  1. Magistern skriver:

    Det bekräftar bara den allmänna bilden av amerikanen som obildad eller ignorant om sin egen historia.

    F ö en jäkligt rolig koppling, Fred. Det var (pisk)snärt i det avslutande stycket. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *