Årets ord, årets man

Enligt ordboken Merriam-Webster är årets ord 2006:

TRUTHINESS

1 : "truth that comes from the gut, not books" (Stephen Colbert, Comedy Central's "The Colbert Report," October 2005)
2 : "the quality of preferring concepts or facts one wishes to be true, rather than concepts or facts known to be true" (American Dialect Society, January 2006)

Det finns en stor chans att det inte är en slump att just truthiness vann. Omröstningen har nämligen skett på Merriam-Websters hemsida och det vinnande ordet har myntats av Stephen Colbert.

Som programledare för the Colbert Report har Stephen Colbert utnyttjat internet maximalt för sina egna syften.

Hans första stora projekt var att få en bro i Budapest att bära hans namn. Trots att Stephen Colbert vann två omröstningar på internet, heter bron nu Megyeri-bron. Ungerns ambassadör förklarade för Colbert att han var tvungen att lära sig flytande ungerska för att få en bro namngiven efter sig i Budapest.

Hans nästa projekt gick bättre. I Ontario, Kanada, finns det ett hockeylag vid namn Saginaw Spirits, vars maskot numera heter Steagle Colbeagle the Eagle – efter en omröstning på internet.

Hans största internetsuccé är dock Colbert's Greenscreen Challenge där han filmade sig själv med en grön bakgrund och sedan lät fans skicka in sina versioner av videon. Många påminner av naturliga skäl om Star Wars, så till den milda grad att George Lucas själv gjorde en version. Vinnaren var dock något bättre och kan hittas här.

Stephen Colbert har haft ett bra år. Time Magazine utnämnde honom till en av årets 100 mest inflytelserika personer. People Magazine utnämnde honom till en av årets sexigaste män (efter George Clooney, men i alla fall). Han fick hålla ett anförande vid det prestigefyllda White House Correspondents Dinner. Och nu står han också som upphovsman till årets ord – truthiness – som myntades i inledningen av hans första the Colbert Report.

Merriam-Websters 10-i-topp-lista följs truthiness av:

2. google
3. decider
4. war
5. insurgent
6. terrorism
7. vendetta
8. sectarian
9. quagmire
10. corruption

Bland de orden hör truthiness verkligen hemma. Oavsett om Colbert har uppviglat sina internet-kohorter till att göra truthiness till årets ord, eller inte, så känner vi i magtrakten att ordet ringer sant. Ingen bok kan säga annorlunda, inte ens från wordinisterna på Merriam-Webster. And that's the Word.

Mer kan ni hitta på truthiness-sajten – Wikiality – namngiven efter ännu ett begrepp som myntats av Colbert.

Det här inlägget postades i Media, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *