Tappade bakom vagnen

Den 3:e april tar en saga slut. Då når Kingdom Come: the Final Victory av [tag]Tim LaHaye[/tag] och [tag]Jerry B. Jenkins[/tag] bokhyllorna.

Kingdom Come är den trettonde boken i [tag]Left Behind[/tag], en romansekvens som började år 1995 med romanen Left Behind: A Novel of the Earth’s Last Days. Den första romanen handlar om hur troende, kristna, människor plötsligt försvinner spårlöst från Jordens yta. Det visar sig att de blivit upptagna till Himlen. Kvar på Jorden blir de som måste gå igenom Armageddon och stå ansikte mot ansikte mot Antikrist.

Det är dock inte för sent för de som inte nått Himlen ännu, man kan fortfarande bli frälst. Och i bok två bildas the Tribulation Force – en slags insatsstyrka som kan slå till mot Guds motståndare och Antikrists lärljungar. De följande böckerna innehåller en högteknologisk version av Uppenbarelseboken, skrivet på Tom Clancy-språk istället för på Bibel 2000-lingo.

Kingdom Come: the Final Victory handlar om tiden efter Jesu återuppståndelse och beskriver det lyckliga 1000-åriga riket som Frälsaren är förutspådd att regera över. Naturligtvis är faran inte över – Lucifer lurpassar – men vem kan tvivla på att en ultrakristen bokserie som Left Behind kan sluta annat än lyckligt – Guds rike på Jorden.

Ett hinder för Guds seger över Satan skulle kunna heta Mammon.

Left Behind-serien har genererat ett flertal miljoner dollar. Förutom den tretton böcker långa originalserien, har LaHaye och Jenkins skrivit en trilogi, Countdown, som följer Left Behind-karaktärerna före händelserna i den första boken – ett slags PHANTOM MENACE till Left Behinds A NEW HOPE. Och som ett slags CARAVAN OF COURAGE har det dessutom kommit ut två bokserier av andra författare som utspelar sig parallellt med Left Behind – en militär trilogi av Mel Odom som utspelar sig på slagfält världen över (främst i Mellanöstern), och en politisk trilogi av Neesa Hart som utspelar sig i Washington DC.

Som om det inte räckte har Left Behind-författarna släppt grafiska romaner av de två första böckerna, samt en barnboksserie på hela 40 böcker. Left Behind: the Kids Series handlar om en Young Tribulation Force som kämpar mot Antikrist i väntan på Jesu återvändande.

Men vänta, det finns fler möjligheter att mjölka Mammon på:

År 2000 kom LEFT BEHIND – THE MOVIE, en film baserad på den första romanen och utan ett känt ansikte bland skådespelare och andra inblandade. Uppföljaren LEFT BEHIND II: TRIBULATION FORCE (2002) gjorde inte heller något större avtryck i filmhistorien. Den tredje filmen, LEFT BEHIND: WORLD AT WAR från 2005 lyckades dock locka en Oscarsvinnare till ensemblen – en man som inte gjort en bra film sedan AN OFFICER AND A GENTLEMAN (1982) – Louis Gossett Jr.

Och i fjol kom dataspelet – LEFT BEHIND: ETERNAL FORCES där man springer runt och frälser människor – fast med möjligheten att i multiplayer kunna spela Antikrist.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fi334U5oHc8[/youtube]

Så länge det finns sätt att tjäna pengar på att Jesus aldrig segrar och får sitt tusenåriga rike kommer Satan att gå som segrare.

Det ligger naturligtvis lite politik i det här också. LaHaye och Jenkins är rabiata FN-motståndare. I Left Behind-serien heter Antikrists företag Global Community och hans arméer kallas för Peacekeepers. Detta förstärks om man tittar på Jenkins tidigare försök till en framgångsrik bokserie – Soon – där världen hotas av the National Peacekeeping Organization som arbetar stenhårt på att sprida ateismen över världen.

Men så länge man kan ha lite kul på LaHayes och Jenkins bekostnad:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ct-hzYodttU[/youtube]

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *