Skolministerns världsomsegling

Jag fick svar från [tag]Utbildningsdepartementet[/tag] angående skolminister [tag]Jan Björklund[/tag]s kommentarer om att Sverige har högst lärartäthet i världen (vilket Sverige i verkligheten alltså inte har).

Kanslirådet Catharina Wettergren skriver i sitt svar på mitt mail:

Oavsett hur skolministerns ord föll vi det tillfälle du citerar kan man konstatera att Sverige ligger bland de OECD-länder som ger störst resurser till [tag]utbildning[/tag].

Och sedan avfyrar hon siffror som anger hur stor andel av BNP som går till undervisning i grund[tag]skola[/tag] och gymnasieskola:

 • Sverige – 4,07 %
 • Finland – 3,55 %
 • Tyskland – 3,46 %
 • USA – 3,89 %

Sverige satsar mest!

Och?

När det gäller lärartäthet är siffror relativt enkla att jämföra. När det gäller procent av BNP är det svårare, särskilt för en ekonomisk lekman, men också för att faktorerna som spelar in är så många fler. Tar man, till exempel, hänsyn till att Sverige har ett högt skattetryck? Räknas lärarlönerna in? I USA:s siffror, räknar man bara det allmänna skolsystemet eller är de privata skolorna med i beräkningen?

Det jag kan utläsa från Wettergrens mail är att skolminister Björklund anser att Sverige har stora problem med skolk, ordning och skadegörelse och att det finns ett beroendeförhållande med det faktum att Sverige satsar 4,07 % av BNP på undervisning. Om det är på grund av eller trots, vet jag inte.

Utifrån OECD:s statistik, som Wettergren hämtat sina siffror ifrån, kan man utläsa att både Mexico och Storbritannien satsar större andelar av sin BNP på undervisning än vad Sverige gör. Men jag vet fortfarande inte varför det skulle vara en fruktbar jämförelse.

Jag har mailat Wettergren och frågat vad hon menar.

Jag får emellertid känslan att skolminister Björklund verkar tro att Sverige satsar för mycket resurser på undervisningen och för lite på ordningen i skolan. I så fall verkar USA vara hans skolutopi. Ett exempel från den gångna veckan:

Chelsea Fraser, 13, skrev ”Okay” på sin skolbänk. Hon arresterades, med handfängsel och allt, framför sina klasskamrater på Dyker Heights, New York. På den skolan är det tydligen ordning och reda…

Skolministern seglar vidare…

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skolministerns världsomsegling

 1. Magistern skriver:

  Intressant att se hur staben runt skolministern sköter hans politik. Jag undrar om de själva vet var han, Björklund, har fått sina siffror ifrån. Då gäller det att vara tillräckligt otydlig och vaska fram ovidkommande fakta som kan betyda allt eller inget…

 2. Det här verkar bli en intressant följetong! Ser med spänning fram emot nästa avsnitt.

  Det är lite som ”Lost”, nästan… 😉

 3. Fred skriver:

  Det verkar som om Utbildningsdepartementet tänker så här: Sverige satsar en stor andel av BNP på undervisning. Andra länder satsar en mindre andel. Ergo: Sverige kan tjäna pengar genom att göra som andra länder.

  Det handlar i högsta grad om ovidkommande fakta som kan betyda allt eller inget, Magistern. Finns det något vi kan göra mot ett sådant näringslivstänkande? Eleverna väger inte särskilt tungt gentemot den allsmäktige Bruttonationalprodukten.

  Janne: Jag slutade titta på Lost för att det blev för konstruerat och dumt. Det finns en liknelse här någonstans…

 4. Även om jag, i mostats till dig, sitter fängslad framför Lost, så tror jag vi ser ungefär samma sak…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *