Lärda lärare

Den dynamiska duon, [tag]Lars Leijonborg[/tag] och [tag]Jan Björklund[/tag], skriver på DN:s debattsida om hur de planerar att satsa på läraryrket genom ”[tag]Lärarlyftet[/tag]”. I tio punkter lägger de fram ett förslag som är värt att kommenteras:

1. Fortbildning.

En utbildningssatsning på både utbildade [tag]lärare[/tag] och obehörig personal. Jag har 260 akademiska poäng, jag kanske kan behöva några till.

2. Fler lektorer.

Självklart.

3. Skärpta krav på lärarnas utbildning.

Jag tror inte det är lärarnas utbildning det är fel på. Problemet befinner sig på lärarutbildningen – den som alla utbildade lärare klagar på.

4. Stopp för att fastanställa obehöriga [personer] (det finns inget som heter ”obehörig lärare”).

Låter väl bra. Det gäller bara att man lyckas behålla personer som ”råkar trilla dit” som lärare och låter dem utbilda sig. För vikariat får man inte ställa samma krav.

5. Kompletterande [tag]utbildning[/tag] så att obehöriga [personer] kan bli behöriga.

Som jag nämnde nyss, alltså. Här tror jag dock att utbildningen måste ske i nära samarbete med skolan. Betald utbildning, kanske?

6. Lärarauktorisation.

Kalla mig ignorant eller dum, men jag vet faktiskt inte vad det skulle innebära att vara auktoriserad lärare, jämför med att inte vara det.

7. Tydligare befogenheter.

Där kom det. Disciplin! Sitt ner! Håll klaffen! Respekt! Ett förtydligande för LL och JB: Disciplinära befogenheter har inget att göra med att höja respekten för läraryrket.

8. Reformerad lärarutbildning.

Inte till vilket pris som helst. Förskollärare och yrkeslärare måste också räknas som riktiga lärare – den pedagogiska uppgiften är kanske till och med viktigare för dem. I bolognasystemet räknas de inte.

9. Höj kompetensen hos SFI-lärarna.

Låter bra. Det fattas bara en liknande satsning på hemspråkslärana.

10. Rektorsutbildning.

Betoningen på rektorerna som pedagogiska ledare är bra. Det är dags att skilja dem från den verkställande direktörs-rollen.

Det var de tio viktigaste punkterna som LL och JB kunde komma på. Det är underligt hur man kan lyfta läraryrket utan att lyfta lönerna…

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *