Nationell prövning

Här är en bild på årets skörd av nationella prov i fem kurser Engelska A och Engelska B:

Några har jag med mig hem över Kristi Flygare för att rätta, men de flesta ligger kvar i den här högen.

Det är alltså mer sånt här som Jan Björklund efterlyser i den svenska skolan.

Problemet med nationella prov är tvåfalt (minst):

Tid för rättning. Blir det fler prov krävs det mer tid för rättning. Om lärare spenderar mer tid med att rätta nationella prov, blir det mindre tid att undervisa eleverna. Magistern har en matematisk uträkning på hur det kan se ut i framtiden.

Likvärdigheten. Hur man än vänder sig så har man häcken bak. Det är oftast samma lärare som undervisar eleverna som rättar de nationella proven. Blir det någon likvärdighet av det? Fredrik Svensson har en sober syn på det här med likvärdig bedömning, apropå en serie artiklar i Aftonblaskan.

En lösning på problemen vore att alla nationella prov rättas centralt – något som låter oerhört lockande just nu – vilket skulle lösa många likvärdighets- och tidsproblem. Men centraliserad rättning låter väl mer som en sovjetisk lösning än som en folkpartistisk.

Nej… För trött för att tänka vidare på detta. Måste… rätta… nationella… prov…

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nationell prövning

  1. Nasser skriver:

    ÄGD 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *