Problematiska lösningar

I P1 anklagade [tag]Jan Björklund[/tag] [tag]Lärarförbundet[/tag] för att skönmåla [tag]skola[/tag]n. Lärarförbundet anklagar Jan Björklund för att svartmåla skolan. Färgen stänker, men huset blir inte målat.

Jag tror inte att allt är väl med den svenska skolan – det finns inte en vettig person som påstår motsatsen – men samtidigt köper jag inte att problemen är så omfattande som Björklund och regeringen vill påskina. Det är också en tydlig skillnad mellan att försöka hitta konstruktiva lösningar på problemen, och att konstant göra populistiska felsatsningar för att smörja en dåligt insatt väljarkår.

Låt oss ställa frågor kring några av regeringens ”lösningar”:

Inför ett [tag]ordningsomdöme[/tag] i terminsbetygen.

Vilka problem ska detta lösa? När man väl fått ett ordningsomdöme, vad händer då?

Inför [tag]betyg[/tag] från årskurs sex.

På vilket sätt blir undervisningen bättre av det? När man väl har numrerat eleverna med betyg, vad händer sedan?

Inför obligatoriska [tag]nationella prov[/tag] i läsning, räkning och skrivning från årskurs tre.

När proven har genomförts, rättats och bokförts – vad gör man då?

Poängen med frågorna är att visa hur den förda skolpolitiken missriktar sin energi på att komma med enkla lösningar som egentligen inte löser någonting. Fler tester, betyg och omdömen gör ingen nytta om man inte kan följa upp dem. Det är som om regeringen tror att man kan bota en urinvägsinfektion genom att kissa på en pinne.

Vilka pedagogiska vinster gör man genom att sortera eleverna med hjälp av betyg, omdömen och prov? Vilka resurser kommer att stå till buds när man väl har diagnosticerat eleverna?

Skönmålning eller svartmålning – jag tror att det är här någonstans som den skolpolitiska debatten bör föras.

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Problematiska lösningar

 1. Gambleputti skriver:

  Obligatoriska tester skulle verkligen lösa alla problem ;-)Var i England och besökte skolor och där har de gott om tester som säkerligen tillfredställer skolpolitiker, men lärarna jag talade med var allt annat än nöjda med dem.Att försöka lära elever att lära för livet samtidigt som politiker och byråkrater  tvingar lärarkåren att anpassa verksamheten efter prov och tester.Sverige har kommit långt i sin skolutveckling. Varför ta ett steg tillbaka?

 2. Fred skriver:

  Ja, Björklund verkar inte resa utomlands på studiebesök – snarare bakåt i tiden…

 3. Magistern skriver:

  När Björklund var skolborgarråd så var han tydligen mer lyhörd för skolans idéer och krav. Har jag hört. Den retorik han för idag, den populistiska politiska varianten, var något som aldrig förekom tidigare. När gick ministern över till den mörka sidan, undrar jag?

 4. Fred skriver:

  När han mötte Darth Leijonborg, kanske…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *