Mobbat och klart

Mobbning är det svåraste problemet i skolvärlden. Inte bara för att det är en tragedi för den utsatte, utan också för att det är svårt att upptäcka, det är svårt att rapportera, och när man väl har upptäckt och rapporterat det, så är det svårt att göra något åt det. Som relativt nyutexaminerad lärare kan jag känna att jag inte fått tillräckligt med utbildning när det gäller mobbning. Jag vet emellertid att det inte finns några enkla lösningar.

Mobbning är inte ett växande problem. Det minskar tyvärr inte heller. Andelen mobbade elever har varit konstant under många år. Det är ingen ursäkt för apati – det är så det är.

När man läser om det senast uppmärksammade fallet i Bunkeflostrand utanför Malmö blir man upprörd. Mobbningen har pågått under en längre tid och det är inte förrän mobbarna har tejpat fast sitt offer vid ett träd, och media kallats in, som man får gehör. Man blir inte bara upprörd, man blir förbannad.

Tur då att vår gode skolminister, [tag]Jan Björklund[/tag], har enkla lösningar på problemet med [tag]mobbning[/tag]. Jag har klankat mycket på honom på senaste tiden, men mannen har lika bra tajming som Montezumas hämnd.

Flytta mobbarna.

Det är hela lösningen. Flytta mobbarna. Klappat och klart.

Jag håller med honom. Om det är några som ska flyttas, så är det mobbarna. Problemet är, och detta är återkommande när det gäller Björklund, man har inte funderat på vad som ska hända sedan. Vart ska de ta vägen? Vilken [tag]skola[/tag] ska ta emot dem? Vems blir ansvaret? Flyttar man inte bara problemet också? Ska lärare eller skolledning kunna agera åklagare, domare och jury när det gäller att utröna vem som är skyldig till mobbning?

Vi lärare försöker lära eleverna att det finns konsekvenser för deras handlande. När ska Björklund lära sig den läxan?

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Mobbat och klart

 1. Gambleputti skriver:

  Ytterligare en populistiskt och illa genomtänkt lösning.Enkla lösningar på komplexa problem löser möjligen problemet för skolan och vuxna, men det är barnen som behöver hjälp, både utövare och offer.

 2. Kerstin G skriver:

  Instämmer i att både mobbare och offer behöver hjälp. Vilken sorts hjälp och hur? Svårt att säga något generellt om. En sak som alltid förvånat mig är att människor tycks tro att det går att få bort mobbing – bara för att man vill att det ska bort. Mobbing finns, också bland vuxna. Långsiktigt handlar det om stt stärka självkänslan både hos mobbare och offer, kortsiktigt handlar det om att stoppa rent våld. 

 3. Fred skriver:

  Bra sagt, båda.

 4. Mats Olsson skriver:

  På ärarutbildningarna finns det ett starkt tryck på att leverera något "evidensbaserat" som Björklund kan mangla ut på skolorna. Dit räknas inte förebyggande åtgärder.Landets forskare förväntas dansa med och föreslå något som går att sälja. Nu prövas moralen i det vetenskapliga etablissemanget

 5. Fred skriver:

  Mats: Menar du att man bara pratar om påföljder och mobbningens efterarbete? Man förebygger alltså bränder genom att dela ut vattenslangar…

 6. Bengt skriver:

  <ironi>Toppenidé han har Björklund. Låt oss ta det ett steg till vi flyttar alla mobbarna till en alldeles egen skola där de kan mobba varandra. Sedan kallar vi det för fängelse istället för skola…</ironi>

 7. Mats skriver:

  Nja – vattenslangar vet jag inte. De flesta forskare värjer sig mot de enkla lösningarna men det finns ett starkt tryck uppifrån och från skolor att leverera någfot som även de mest korkade förstår. Och då handlar det ofta om program och generella lösningar.Och det kan väl snarare beskrivas som bensinbombedr än vattenslangar

 8. Jo, det är skolans svåraste område. Det hemska är att den också förekommer i alla skolans led. Frågan aktiverar hur vi ser på människan i samspel, och hur vi tror på kunskap. Jag tror inte på flyttlass… förrän problem är lösta på plats. Problem kan aldrig sopas under berömda mattor, de dyker upp på annan plats och i annan form. Förhållningssätt är en aktivitet. Därför en viktig fråga för hur skolan arbetar med frågor av det slag du nu tar upp. Förhållningssätt i skolans värld torde handla om inkluderande förhållningssätt. Och genomsyras av den i aktivt handlande. Anne-Marie Körling

 9. Caroline skriver:

  HEJ!
  Jag undrar om jag får låna er bild ni har i denna blogg under "mobbat och klart". Jag gör ett projektarbete, där jag ska använda bildspel på just mobbning, skulle vara väldigt tacksam! =)

 10. Fred skriver:

  Nu skäms jag lite. Det är inte min bild. Jag tror att jag har "citerat" den från Sydsvenskan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *