Bedömd betygsättning

I en lång artikel i Sydsvenskan redogör de för hur det idag är helt rumsrent att prata om [tag]betyg[/tag] för lägre åldrar. Det var det inte förr.

Det är en intressant artikel som visar att betygsforskare egentligen inte vill ha betyg för att de missgynnar de svagare eleverna, att politiker vill ha mer och fler betyg för att det ska hjälpa eleverna att ta till sig kunskap, och att lärare, elever och föräldrar inte vet om de vill ha betyg eller inte.

Om man veta hur höga vågor det kan gå i betygsdebatten bör man läsa kommentarerna till artikeln. Alla har en åsikt eftersom alla har gått i [tag]skola[/tag]n. Tyvärr så skramlar de tommaste tunnorna mest…

Vad jag tycker?

Det nuvarande betygsystemet är flummigt, godtyckligt och missvisande. Det framtida betygsystemet – så som föreslaget av Jan Björklund – verkar vara ännu flummigare, ännu mera godtyckligt och än mer missvisande.

Jag vill ha skriftliga omdömen som kan hjälpa eleverna medan de klättrar uppåt i utbildningsstegen – omdömen som kan peka på elevernas styrkor och svagheter, omdömen som stöttar och vägleder, omdömen som är mer nyanserade och exakta än ett VG, ett C eller en 3:a, omdömen som inte stämplar en elev som oduglig i utbildningssammanhang.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Bedömd betygsättning

 1. Kerstin G skriver:

  Kan man inte ha både ock – omdöme och betyg?Sen tycker jag att det är viktigt att avdramatisera betydelsen av betyg; De är inte så viktiga, de säger ingen abslolut sanning och de kan inte vara absolut rättvisa. 

 2. Fred skriver:

  Man skulle kunna ha både och, men då kommer det eviga problemet med att vikta olika färdigheter och kunskaper mot varandra för att få ett "genomsnitt". Det kan aldrig bli rättvisande. Sen är det bästa sättet att avdramatisera betygen kanske att avskaffa dem?

 3. Mats Olsson skriver:

  Visst var kommentarerna rena djungeln av åsikter och påhopp!Jag är nyfiken på hur dessa parallella system omdömen/beyg skulle påverka varandra. Antagligen skulle siffrorna slå ut de skrivna omdömena. Bilden av betyg som belöning och sorteringsunderlag är ohyggligt stark.

 4. Jo – jag håller med. Jag vill mana fram utvecklingen hos varje elev – genom dialog med elevens kunskaper om och se möjligheterna för. Vygotskij talar om att se framtiden i elevens lärande – den potentialen är långt mer viktig än dåtiden. Om vi då får tillbaka dåtidens bedömningar? Ja, ja – återigen… vad tänker vi inom lärarkåren… på allt det som kommer utifrån. Bloggen är en bra plats för detta tänkande…Anne-Marie Körling

 5. Fredrik Svensson skriver:

  Ja Fred, håller med dig. Jag tror också att ordet betyg tar tankarna till den skola vi själva gick i och det var inte någon övetygande positiv känsla jag hade kring det då och lika lite nu när jag är lite mer insatt i dess betydelse.  Ser med stor oro inför "Fx – Dödlig effekt". Men om man tänker på skriftliga omdömen som fokuserar på elevens nådda och ej ännu nådda mål  så borde man kunna hitta en form som kan ersätta begreppet betyg. Problemet är just att begreppet i sig själv innehåller så otroligt många dolda betydelser som satt sig genom åren i vår kultursjäl, och inte alla av godo för lärandet kan man säga. Dax att, inte minst av det skälet, skapa något nytt som ersätter det gamla och som berikar både skola och samhälle. Och som dessutom låter lärares status "fästa" i folks medvetande så att professionen får det erkännande den förtjänar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *