Den fjärde makten

USA:s författning inspirerades av Montesquieu och John Locke. De hade båda idéer om hur makten borde fördelas och de kom fram till att den borde delas in i fyra grenar:

  1. Den lagstiftande makten (kongressen)
  2. Den verkställande makten (presidenten)
  3. Den dömande makten (högsta domstolen)
  4. Dick (Cheney)

De tre första skulle balansera varandra och förhindra korruption. Den fjärde skulle i hemlighet bygga upp en mäktig position med stort inflytande över de tre första.

Efter sju år vid makten visar det sig nu hur långtgående Cheneys maktsfär egentligen sträcker sig. George W. Bush visar sig vara en marionett, en knähund, en sån där buktalardocka med en hand uppkörd i … Inte så överraskande kanske, men även det övriga regeringskabinettet verkar ha styrts från vicepresidentens kontor.

The Washington Post har de senaste dagarna publicerat en serie artiklar som skildrar den mäktigaste vicepresidenten någonsin. Och det är skrämmande läsning – framför allt när det gäller hemligheterna.

Cheney lämnar inte ut namnen på personer som jobbar hos honom – eller hur många de är. Oftast visar han inte upp någon officiell kalender. Han har beordrat Secret Service att förstöra besöksloggarna. Enligt hans advokater så är ”vicepresidentskapet ett unikt ämbete som varken är en del av den verkställande grenen eller en del av den lagstiftande.” Han står alltså utanför reglerna som ställts upp för regeringens olika grenar.

Presidenten har gett en order om att den verkställande grenen av regeringen ska lämna över klassificerade dokument till de nationella arkiven. Cheney vägrar lyda ordern. Han försöker vid ett tillfälle avveckla departementet som ska se till att han följer ordern. När det inte fungerar hävdar han att han inte tillhör den verkställande makten – trots den andra artikeln i den amerikanska författningen:

The executive Power shall be vested in a President of the United States of America. He shall hold his Office during the Term of four Years, and, together with the Vice-President chosen for the same Term, be elected.

Men med tanke på att författningen, eller de vanliga lagarna, inte spelar någon som helst roll för Cheneys handlingar, så blir man inte särskilt förvånad. Det enda vi med säkerhet kan säga: We don’t know Dick.

Om Dick från The Daily Show:

…och The Colbert Report:

Det här inlägget postades i Media, Politik, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *