Från skolk till holk

skolk.jpgOmfattande [tag]skolk[/tag] ska ses som lika allvarligt som grov kriminalitet och tungt drogmissbruk

Jan Jönsson, DN Debatt, 070813

Det enda som hjälper är alltså fängelsestraff och metadonbehandling…

Jönsson drar lite väl stora växlar av skolkandets samband med [tag]kriminalitet[/tag], men i stort sett är hans slutsatser korrekta: Det behövs mer forskning om hur man bäst bekämpar skolk; Familjerna behöver stödjas för att se till så att barnen går i [tag]skola[/tag]n; Informationen från skolans håll måste bli bättre.

Skolk är ett tecken på att inte allt står rätt till – i skolan, i hemmet, eller på fritiden. Det är viktigt att man inte ytterligare stigmatiserar de skolkande eleverna – via ett eventuellt ordningsbetyg eller en stämpel i betygsdokumentet. Självklart bör tiden tas igen, men det bör inte ske i form av bestraffning.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Från skolk till holk

 1. Jan Jönsson skriver:

  Hej!Tack för att du tagit dig tid att kommentera min artikel.Läs framför allt rapporten "Elever på vift" som utkom 2005. Man kan slå in titeln i Google och får upp den som första träff.Mycket intressant läsning. Det är där som kopplingen mellan skolk och grov kriminalitet och drogmissbruk kan göras. Vänliga hälsningarJan Jönsson, ordf. Skärholmens stadsdelsnämnd

 2. Fredrik Svensson skriver:

  De flesta som jobbar i skolan vet vilka individer det är som man inte lyckas attrahera och stimulera till lärande. Och att många av dem, på grund av detta, inte utvecklas till trygga och självständiga individer. Perspektivet som Jönsson tycks utgå ifrån är hur man samhällsmedborgare skall se på dessa personer. Perspektivet jag eftersträvar att försöka förmedla både här och där är hur vi istället borde kunna se på skolans verksamhet? Är skolan till för barnen eller är barnen till för skolan? I huvudsak alltså? Hur är skolan uppbyggd och kosntruerad? Är det organisatoriskt en skola för alla indelad i 25-30 grupper och en tydlig syn på "hur allt skall vara"? Vad  eftersträvar skolan och HUR kan man i verksamheten verkligen lyckas med att skapa en stimulerande undervisning för alla. Jag är inte av den uppfattningen som Jönsson signalerar, att dessa avvikare skall betraktas som samhällets förlorare och problem. Tvärtom ! Det finns en historia om två personer som en dag diskuterade skolan och där den ena sa att han längtade tillbaka. Det var så skönt med att alltid veta exakt var man skulle vara och när enligt schemat. Att alldrig behöva  fundera över något alls. Då säger den andre: "Ja kanske är det därför du tillbringat de senaste 30 åren ut och in i fängelse". Nu menar inte jag att skolan är ett fängelse, men att samma syn på de som bryter mönstret tycks råda där och i en hel del skolpolitikers "mindset". Stigmatisering skapar rollmodeller och tyvärr ofta personliga tragedier. Det märkliga är ju att Jönsson inte säger "ahhh…skolk är inte bra, vi borde förändra skolan så att den blir mer intressant"? Istället gör sig Jönsson fri och skyller som många andra på yttre omständigheter. Lite som den välkända strutsens beteende 🙂

 3. Fred skriver:

  Jan: Du märkte alltså inte att jag gav ditt partis politik en känga…
  Not till mig själv: Ironi gör sig inte alltid i skrift…
  Fredrik: Bra skrivet. Jag kan bara hålla med dig. 🙂

 4. Jan Jönsson skriver:

  Hej Fredrik och övriga!De elevfall som jag talar om (och arbetar med) har inte särskilt mycket med att skolan upplevs som så tråkig att göra. Det är t.ex. barn och ungdomar som har ett rent helvete hemma, varje dag. Det är elever som upplever mycket stora psykiska problem med sig själva. Det är elever som redan i tidig ålder hamnat i svår kriminalitet och drogmissbruk. En del har blivit utsatta för svår mobbning.Ungdomar som hamnar i grov kriminalitet eller tungt drogmissbruk bestraffas inte och ska inte bli det heller. De ska få hjälp och stöd för att ta sig ur sin situation. Även de elever som blir hemma från skolan behöver motsvarande hjälp, eftersom de enligt forskningen annars riskerar att hamna i missbruk och kriminalitet. Men det får de inte idag!Det är att göra det oerhört enkelt för sig att tro att lite roligare och intressantare undervisning skulle göra att dessa barn kommer tillbaka till skolan. Då har man verkligen inte fattat hur dåligt de här barnen mår och vilken situation de lever i!Jag är den förste att erkänna att vi i Skärholmen inte lyckats, liksom övriga socialtjänster i landet. Jag upplever det som väldigt plågsamt att veta att vi inte når framgång med en del av de elever som inte går till skolan. Nu ska vi starta ett nytt projekt med en särskild grupp inom socialtjänsten som ska jobba särskilt med dessa ungdomar, jag hoppas innerligt att det blir framgångsrikt.Samtidigt vet jag att de fall vi haft i Skärholmen och som jag erfarit i mitt lärarliv ofta hamnat i ett moment-22, där skolan soc-anmäler, soc lägger ner utredningen för föräldrarna vill inte medverka, barnet får ingen hjälp, situationen förvärras, ny soc-anmälan, familjen vill fortfarande inte samverka osv. Det är därför jag menar att vi behöver en annan lagstiftning så att man kan t.ex. ge familjebehandling i hemmet, även om föräldrarna inte samverkar med socialtjänsten. Eller att barnet får en BUP-kontakt som kommer hem även om föräldrarna säger nej. Idag räcker att en förälder säger nej, så kan socialtjänsten inget annat göra än lägga ned utredningen. Sådan är lagen, tyvärr.Återigen, tack för att du tog dig tid att läsa och kommentera.Vänliga hälsningarJan Jönsson (fp)OrdförandeSkärholmens stadsdelsnämnd

 5. Fred skriver:

  Jan: Med din erfarenhet, kan du stå bakom ditt partis linje? Från fp:s hemsida: "Skolk ska skrivas in i betyget och rapporteras
  hem till föräldrarna utan dröjsmål. Omfattande skolk kan leda till
  indraget studiebidrag och relegering från gymnasieskolan.
  "

 6. Fredrik Svensson skriver:

  Jan: Gör man det inte svårare än nödvändigt för sig genom att påstå att en stimulerande och engagerande skola inte får elever att vilja delta och lära sig mer, dvs "skolka mindre". Det resonemanget verkar mer komplicerat i min värld 😉 Inget är enkelt här, det tror jag alla är överens om…;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *