Larmet går – igen

Nu kommer alarmerande siffror från Skolverket igen. DN tar naturligvis upp det, SvD blåser upp det ännu mer. Det är kris i den svenska skolan! Rädda oss, Jan Björklund!

[tag]Skolverket[/tag] rapporterar att när höstterminen börjar så står 11,4 % av landets sextonåringar utanför gymnasiets ordinarie program. Det är den högsta siffran sedan det nya [tag]betyg[/tag]ssystemet infördes.

Kris?

Enligt Skolverket var siffran 8,6 % läsåret 1997/98. Det är en ökning med 2,8 procentenheter. På tio år.

Skolmajoren [tag]Jan Björklund[/tag]s parti, Folkpartiet, har minskat i opinonssiffrorna med mer än 3,2 % sedan oktober ifjol. Borde inte deras kris vara större?

SvD rapporterar om ett par saker man bör ha i åtanke:

Siffrorna är preliminära, de slutgiltiga siffrorna – de man bör använda när man gör jämförelserna bakåt i tiden – kommer också att ta med de elever som läser in sina betyg nu i sommar. Det är alltså nästan garanterat att siffran kommer att sjunka.

I våras fördes en ganska stor betygsdebatt i landet. I rädsla för att ytterligare öka på betygsinflationen är det inte helt omöjligt att landets lärare har satt något hårdare betyg.

Siffrorna bör tas på allvar. Det är oroande att mer än en tiondel av sextonåringarna inte kommer in på gymnasiet. Men siffrorna är inte så alarmerande som de först verkar. Och den stora frågan om vad man bör göra åt det är ännu inte besvarad. Jag tror inte att tidigare betyg, ordningsbetyg eller fler prov kommer att vända trenden. Jag tror inte heller att ett svartmålande av [tag]skola[/tag]n kommer att göra någon nytta.

Fan, terminen har inte ens börjat, och jag är redan förbannad. Hur ska det här gå?

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Larmet går – igen

 1. PC skriver:

  Och vad tror du man bör göra då? Vem bryr sig för övrigt om ifall du blir förbannad?

 2. Kalle Kex skriver:

  Ja, du, men det är samtidigt en ökning med hela 32,5% elever på tio år som inte klarar att komma in på gymnasiets ordinarie program. Men majoren pekar med hela handen, så på lite sikt löser det sig. Problemet är väl att han inte har tillräckligt med tid på sig, eller hur?

 3. Fred skriver:

  Vad man bör göra? Minska klasstorlekar; fler specialpedagoger; mer hemspråksundervisning; ökade resurser till socialen och BUP; flexiblare skolstart; bevara kunskapssynen i läroplanerna – till att börja med. Att du, PC, inte bryr dig ifall jag blir förbannad, bryr jag mig inte om.
        Och Kalle Kex, att majoren pekar med hela handen gör ingen som helst nytta. Han pekar ju på fel håll.

 4. Mats skriver:

  Kris, sa BillGris, sa BullDet känns mer som om Tödde och Mödde har ett behov av att visa sig duktiga än långsiktig skolpolitik.Bra skrivet!

 5. Janis skriver:

  32,5% ökning, säger du, Kalle Kex. Kan du specificera? Jag undrar nämligen om dagens stora årskullar jämfört med årskullarna för 10 år sedan är en förklaring. Siffror är svåra att ta till sig på, om man inte känner till  hur de räknats fram.Håller med helt och fullt, Fred. Att göra något riktigt och handfast är så mycket mer konstruktivt än att bara stå och peka med handen! Lite mer inspirerande, kreativ och relevant undervisning kanske inte heller skulle skada, på sina håll.

 6. Mats skriver:

  Fast var inte allting Tjernobyls fel? Det kom en halv nyhet om det i veckan…

 7. Ja, jag vet inte vad man ska säga…. jag tycker allt som skrivs om skolan är … under all kritik. Jag gillar din bild av betyghetsandet… om vi inte gör något, talar, pratar, och skriver så vinner de som vill tränga in skolan i ett hörn allt större terräng. Jag har läst flera av dina inlägg. Du är min favorit… bara så att du vet. Allt gott Anne-Marie

 8. Fred skriver:

  *rodnar* Tack! Kampen går vidare…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *