De dåliga liknelsernas väg

Skolmajor [tag]Jan Björklund[/tag] har i alla fall en bra åsikt: Han vill skärpa reglerna för [tag]religiösa friskolor[/tag]. Anledningarna till detta är ganska konkreta – skolor ska inte få lov att skilja sig från omvärlden på religiösa grunder, och tendenserna till religiös extremism måste bekämpas. Detta är bra.

Resten av det han säger, i en artikel i Sydsvenskan, är inte riktigt klokt. Några lågpunkter:

Sverige har mest resurser i världen till skolan. Men resultatet är mediokert.

Det första är en lögn. Både Mexico och Storbritannien satsar större andelar av sin BNP på skolan – något jag skrivit om tidigare. Frågan är: Är det egentligen någon som tror att Sverige, ett niomiljonersland i den norra utkanten av Europa, hade varit så framgångsrikt när det gäller företagande, kultur och internationella relationer, om inte mycket resurser hade satsats på en [tag]skola[/tag] för folket?

Det andra är en överdrift. Sverige ligger bra till i de flesta internationella jämförelser. Urvalet man måste göra för att få fram mediokra resultat är väldigt snävt. Björklund gör här endast en politisk poäng med en kort soundbite. Förankringen i verkligheten är det sämre med.

Antag att man ska lära sig hoppa höjd. Är det svårare eller lättare om man har en ribba?

Det är en retorisk fråga ställd för att locka lite skratt när det gäller den svenska (läs, den socialdemokratiska) kravlösa flumskolan. Liknelsen håller givetvis inte alls. Det är lätt att sätta undervisningsribban på vilken höjd som helst, det är svårare att coacha eleverna att faktiskt klara av hela hoppet – från ansats, via upphopp och landning, till segergest. En billig politisk poäng som inte betyder någonting. Jag hoppade mitt första höjdhopp över ett gummiband.

Tänk om det inte fanns disciplin och regler i en fotbollsmatch. Om en spelare som sparkade en annan i skrevet inte blev utvisad. Skulle det skapa trygghet på plan?

Skolministern fortsätter med sina retoriska idrottsmetaforer. Jag undrar när han kommer till bowlingen: Vad hade skolan varit utan ett stort lärarklot som ska rulla över eleverna med sina välvaxade regler och skruvade krav på disciplin?

Om du får gå gratis i skolan är det något samhället ger dig. Då är du skyldig att anstränga sig.

Hela uttalandet faller på två saker: Skolan betalas av skattemedel, den är inte gratis. Sverige har skolplikt, du är alltså skyldig att gå dit. Mannen som gör uttalandet är Sveriges skolminister.

Sydsvenskans artikel skrevs med anledning av ännu ett av Jan Björklunds besök i Landskrona (jag har skrivit om ett tidigare besök här). Utifrån liknelserna och de retoriska hjälpmedlen är det tydligt att skolministern iscensätter en välregisserad show. Han förenklar och generaliserar för att driva hem politiska poänger. Det enda som kan rädda den påstått snabbt sjunkande svenska skolan är tydligen högre krav och mer disciplin.

Visst, Björklund, vill du bli en bättre höjdhoppare så är det klart att du höjer ribban, eller?

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till De dåliga liknelsernas väg

 1. Magistern skriver:

  Har sagt det förut, men säger det igen, din "penna" är verkligen vass. Konstigt att det är så få, om ens någon alls, som går i polemik med majoren. Hans påståenden och argument är ju något som lätt går att bemöta med befintlig fakta. Jaja, det här har vi ju diskuterat flera gånger tidigare. Keep up the good work.

 2. R skriver:

  Skolan i Örebro som skolminister Jan Björklund ofta varnar för heter Al-Salam. Trots att Skolverket förra året kritiserade skolan:http://www.sr.se/orebro/nyheter/artikel.asp?artikel=1042864låter samma Skolverk denna 1-6-skola utöka nu i höst till att bli en 1-9-skola med högstadium också:http://www.sr.se/orebro/nyheter/artikel.asp?artikel=1398153Skolans hemsida:http://www.alsalam.se/Skolchef är Hussein Aldaoudi, som kommer från Islamiska Kulturföreningen i Malmö. Hussein samarbetar även med Ahmed Abu Laban som i Danmark startade Muhammedkrisen och som tillhör Muslimska Brödraskapet, ursprunget till Al-Quaida. Muslimska Brödraskapet är idag förbjudet i Egypten där det startade, men finns ändå med förgreningar bl.a via Köpenhamn, Malmö och Örebro. I en fransk dokumentär med dold kamera erkände Ahmed Abu Laban att hans nätverk tillhör Muslimska Brödraskapet. Filmen visades i dansk TV, Men Sveriges Television vägrade sända den.På nedanstående sida ses Aldaoudi och terrorfinansierande shejken Abdur Rahman på fisketur i Norge 2006.http://www.alnor.no/Sheikh%20Abdur%20Rahman.htmCitat från ovanstående länk:“Sheikh Abdur Rahman fra Saudi Arabia er nå på en rundreise i Skandinavia, og det var veldig hyggelig at han tok seg tid til å komme til Tromsø. Han er bosatt i Riyadh. Sheikh Abdur Rahman og Hussein Aldaoudi, som er leder for Al Risalah Skandinavia ogFler kultursenter, ankom Tromsø den 1. september 2006.” http://www.moftak.com/ip/speakers.aspPå ovanstående länk deltar Aldaoudi i en konferens i Köpenhamn tillsammans med Ahmed Abu Laban.“Islamophobia – A Dilemma in the West – 13th May 2006, Copenhagen …HUSSEIN ALDAOUDI ALRISALAH SKANDINAVISKA STIFTELSE. Imam Abdul Wahid Pedersen …. Sheikh Ahmed Abu Laban Born 1946 in Jaffa, Palestine”Hussein Aldaoudi vill aldrig vara med på bild. Försök att hitta en bild på honom med hjälp av Googles bildsök eller på skolans hemsida eller annat sätt, så ser ni att han inte finns att hitta. Orsaken är att han ska verka för wahabismen, men inte synas. Den andre shejken Abdur Rahman som Aldaoudi får pengar från i form av en wahabistisk stiftelse i Saudiarabien al-Haramein, har terroristklassats. I Uppdrag Granskning i fjor visades Al-Salamskolan och Hussein Al-Daoudi fastnade faktiskt på filmen fast han sa att han inte ville medverka i intervju. Länkar till Uppdrag gransknings sida:http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=53751&lid=puff_617273&lpos=lasMerHussein Aldaoudi arbetade på 1990-talet i Malmö som hemspråkslärare på den nedlagda Al Elowm Alislamiaskolan, där avhoppade lärare som anmält extremismen till Skolverket förhördes av SÄPO om wahabismen på skolan. Aldaoudi lyckades sedan infiltrera den kommunala Rosengårdsskolan med koranskola där han lärde ut den stränga wahabismen. Sedan flydde Aldaoudi till Örebro och med pengar från den terroristklassade wahabistiska saudistiftelsen Al-Haramein, startade Aldaoudi Al-Salamskolan. Aldaoudi gjorde nya resor till wahabisterna i Saudiarabien, men blev portad från landet efter att wahabister från Al-Quaida begått sprängdåd och hotat Saudiarabien. Så nu är Aldaoudi tillbaka i Örebro för gott.Ingen tidning har beskrivit sammanhangen runt Aldaoudis Örebro och Malmö. Ingen tidning som erbjudits detta har vågar. Detta kan ni tacka fegisarna på Nerikes Allehanda, SR Örebro och Tvärsnytt för. De säger att de inte vill, att det inte är relevant.I stället kan ni läsa gulligaförsvarsartiklar om Al-Salamskolan, som den av Carina Tenor på Nerikes Allehanda där hon istället går till angrepp mot Björklund:http://www.na.se/artikel.asp?intId=1199315Carina Tenor har fått erbjudande om att skriva om sambanden runt Aldaoudi, men vägrat med motiveringen att det beror på vad man har för politisk åsikt om man vill skriva eller ej. Vad hände med devisen att något kan vara skrivbart rent journalistiskt? Och varför tillåter hennes chefredaktör henne att hålla Örebroare oupplysta? Istället gör alla medier i Örebro misstaget att alltid vända sig till Al-Salamskolans rektor Matz Liljeson, som varje gång säger sig vara helt frågande till att det skulle vara något konstigt med Al-Salamskolan. Sanningen är ju den att Al-Salamskolan skulle inte få några pengar om inte Aldaoudi drev den som skolchef och för finansiärerna garanterade en wahabitisk inriktning. Tidningarna intervjuar aldrig Alödaoudi, utan lakejen Liljeson skickas fram. För något år sedan sökte Al-Salamskolan en imam som religionslärare. Varför ville de inte ha en behörig religions-eller SO-lärare? Fråga Liljeson. Skolverket skulle utreda detta, men har dolt det och lagt locket på. Skolverket har sagt sig inte ha kompetens att klara skolor som Al-Salamskolan med dess kopplingar till wahabismen.I Sydsvenskans artikelserie "Haram-förbjudet i islams namn" var det närmast en självklarhet att försöka förklara kopplingarna som wahabismen har och beskriva säkerhetsriskerna. Varför gör journalister i övriga Sverige inte detta? Läs och beundra grävandet i deras artikelserie:http://sydsvenskan.se/system/topicRoot/Haram_-_f_rbjudet_enligt_islam/ 

 3. Fred skriver:

  Magistern: Tack! Du får mig att rodna.
  R: Nästa gång du vill kommentera, kom ihåg två saker: Uppge en korrekt mail-adress, även om du använder ett alias. Och kommentera gärna det jag skriver, men håll dig någorlunda inom ämnet, raljera inte och skriv inga egna bloggposter på min arena. Nästa gång blir det stopp.
      När det gäller innehållet i din "kommentar" så tänker jag inte ta itu med det. Fiskevattnet är lite väl grumligt.

 4. Pingback: Nej till religiösa friskolor? « Slutstadium

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *