Konkurrenskraftig skola

Svenska Dagbladets Brännpunkt skrev ett gäng före detta lärare vid Walthers gymnasium om sina erfarenheter av att arbeta på en friskola. Deras kritik är inte nådig:

De börjar med den statistiska verkligheten: Andelen lärare med högskoleexamen är lägre i [tag]friskolor[/tag]na än i de kommunala och det går fler elever per lärare inom de privata skolorna.

När kritiken kommer in på specifika detaljer inom Walthers gymnasium hårdnar den: Skolan har gått med 20-procentig vinst – och detta trots att inkomsterna endast kommer från kommunala bidrag. Pengarna har inte gått tillbaka in i verksamheten – utan gått direkt ner i fickan på företagets två aktieägare, Jan Walther och Pär Lindvall, i storleksordningen 13,5 miljoner kronor.

Författarna till debattartikeln tar ingen generell ställning för eller emot friskolor. De kräver endast att etiska regler även ska gälla ägarna till dem.

Skolor och aktörer som faktiskt tar sitt utbildningsansvar på allvar [bör] ges företräde och utrymme.

Jag är väldigt kluven när det gäller friskolor.

Konkurrens skolor emellan kan vara bra. I en [tag]konkurrens[/tag]situation skärper alla sig – även elever och lärare – och försöker göra sin skola till den mest attraktiva. Vem vill inte söka sig till den bästa undervisningen som går att hitta?

Problemet är att kommunala skolor inte kan konkurrera på lika villkor. Sponsring kan inte användas i samma utsträckning, framför allt för att det finns strikta lagar om offentlig upphandling. Det finns inte heller någon möjlighet att marknadsföra sig på samma sätt som friskolorna – skattebetalarna anser troligen inte att deras pengar förvaltas väl om de används för att trycka upp klistermärken.

Den mest uppenbara negativa aspekten är att om vinst prioriteras upp i en [tag]skola[/tag], då måste andra saker, som undervisning, lärartäthet eller läromedel, prioriteras ner. I Walthers gymnasiums fall är det etiska brottet uppenbart – de lever endast på skattepengar som definitivt inte ska gå till att köpa skolcheferna bostadsrätter i centrala Stockholm. Det bör dock sägas att det finns många friskolor som klarar balansgången mellan vinst och anständig undervisning galant genom just sponsring.

dront.pngOm det ska finnas friskolor, och det ska det väl, så måste reglerna kring dem skärpas. Walthers gymnasium utgör en skamfläck, men det finns ingen anledning att dra alla över en kam. Tillsynen måste emellertid bli bättre. Skattepengar får inte användas till att berika några få företagsledare, särskilt inte på elevernas bekostnad.

Fri konkurrens, javisst! Men Laissez faire är lika död som dronten.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Konkurrenskraftig skola

  1. Janis skriver:

    Jag är också mycket ambivalent vad gäller friskolor. Med skärpta regler och höga krav på etiken är iallafall några av mina invändningar undanröjda. Men en sak har jag kommit fram till: jag kallar dem inte längre "friskolor" utan privatskolor. Jag tror det var Jan Guillou som fick mig att tänka på att om vissa skolor definieras som  "friskolor" så skulle alltså de de andra, de kommunala skolorna, vara "ofria".

  2. Fred skriver:

    Jag håller med om allt du skriver, men jag tror att det är för sent att ändra på termen.

  3. mmm skriver:

    En topplägenhet i Åre, Freestylehuset för en kostnad av x antal miljoner äger walthers gymnasium. Vem får använda den? är det elever eller lärare….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *