Fredade områden

Jan Walther besvarar i SvD den tidigare kritiken av sin [tag]friskola[/tag], vilken jag skrev om här. Inte helt oväntat håller han inte med. I stort sett kommer han med goda argument från sin horisont, men han väljer att inte gå in på hur mycket av [tag]skola[/tag]ns kommunala medel hamnar i hans ficka.

Ett stycke reagerar jag på:

Walthers tror på att resurs- utnyttjandet och resultatet blir bäst med konkurrens och vinstintresse. Vi anser att det bevisats många gånger inom olika områden av samhället.

Jag har väldigt svårt att hålla med om det här – även om jag inte riktigt är säker på varför. Jag tror på en fri [tag]konkurrens[/tag] och att [tag]kapitalism[/tag]en är det enda fungerande ekonomiska systemet. Men betyder det att konkurrens, kapitalism och företagande måste genomsyra varenda vrå av samhället?

Visst, konkurrens kan vara bra när man ska pressa priser, men är det verkligen pressade priser på utbildning som vi vill ha? Vinstintressen är företagens motsvarighet till organismernas överlevnadsinstinkt, men om en skola går med vinst, är det inte relevant vart vinsten tar vägen? Ytterligare frågor tränger sig på: Är det ok med skattebetalarna att deras medel går till att marknadsföra och positionera de kommunala skolorna i en konkurrenssituation? Är det ok att köra med lockvaror, typ bärbara datorer, gratis körkort eller högre betyg?

Som synes är jag inte riktig klar med mina tankegångar – work in progress – men de går i princip ut på att det borde få finnas områden som är fredade. Inte från konkurrens, nödvändigtvis, utan från ett [tag]företagsekonomi[/tag]skt tänkande. De ekonomiska termerna har redan smugit sig på, men vi har inte nått därhän ännu att vi står och levererar kunskapsprodukter till elevkonsumenterna. Skolvärlden har inte riktigt blivit så kall. Låt oss slippa det.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fredade områden

  1. Kerstin G skriver:

    Se här en intressant artikel om hur medborgaren har blivit kund och vad det betyder för demokratin avL. Lundquist, Statsvetenskapliga institutionen i Lund.http://sydsvenskan.se/kultur/article2604.ece

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *