Drogtesta politiker

drogtest.jpgÄr det tillåtet att [tag]drogtest[/tag]a politiker mot deras vilja? Troligen inte. Men efter ett utspel i DN Debatt börjar man undra om det kanske borde vara tillåtet att hålla fast politiker, dra ner byxorna på dem och tvinga dem att kissa i en mugg.

Dagens ordning är ohållbar om man vill hjälpa ungdomarna innan de fastnat i sitt missbruk och samtidigt erbjuda en trygg miljö för övriga elever och personal. Därför efterlyser vi, som ett led i det förebyggande arbetet, en laglig möjlighet att kunna genomföra drogtest på gymnasiet. Något som i dag är förbjudet.

Författarna till debattartikeln inkluderar fyra allianspolitiker i Upplands Väsby samt Inger Davidsson – kristdemokrat och vice ordförande i justitieutskottet. De hävdar att stora informationsinsatser och frivilliga drogtester har gett mycket goda resultat i Upplands Väsby, och därför vill de ha möjligheten att tvinga gymnasieelever – många av dem myndiga – att genomföra drogtester. Givetvis. Goda resultat av ett sätt att arbeta, måste ju betyda att resultaten blir ännu bättre om man arbetar på ett helt annat sätt.

Där missbruk upptäckts har samarbete med polis och socialtjänst inletts för att avhjälpa det.

Om polis och socialtjänst kopplas in först efter missbruk har upptäckts, vem har upptäckt missbruket? Är det numera [tag]skola[/tag]ns och lärarnas uppgift i Upplands Väsby att tvinga elever spotta på stickor, kissa i muggar, eller att dra blod från barns armar?

I ett idealiskt samhälle skulle inga drogtest på barn och unga vara nödvändiga men i den verklighet vi lever i behövs den möjligheten av ren och skär omtanke om barnen.

I ett idealiskt samhälle finns alltså ingen integritet för barn och ungdomar. Lärares uppgift blir att kränka den integriteten. Och allt sker utifrån omtanke.

Det ska dock sägas att inte hela alliansen verkar vara inne på samma spår. I somras sa Utbildningsminister Jan Björklund att han inte är beredd att tillåta integritetskränkande tester på skolungdomar. Vi får hoppas att han står vid sitt ord.

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Drogtesta politiker

  1. Markus skriver:

    Det borde vara lag på att alla politiker som förespråkar integritetskränkande åtgärder ska vara kameraövervakade dygnet runt och vara tillgängligt för alla som vill se det.

    Inte en enda sekund av en sådan övervakningsivrares liv ska vara oövervakat.

    Om man skulle se att personen ifråga dricker alkohol så måste den omedelbart tvångsintas på ett behandlingshem mot alkoholberoende, gärna ett behandlingshem som använder sig av Hasselas kränkande metoder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *