Inger Flumkvist

Spanskprofessorn [tag]Inger Enkvist[/tag] skriver i en debattartikel i SvD:

Sedan slutet av sextiotalet förekommer en starkt antiauktoritär strömning i [tag]skola[/tag]n, som hävdar att föräldrar och [tag]lärare[/tag] utövar förtryck när de leder ungas utveckling.

De vuxna antas istället vara de ungas kamrater och ska bara finnas tills hands i bakgrunden. Den nya pedagogiken vill sätta ”eleven i centrum”. Tidigare var tanken att elevens skoltid var en förberedelse för vuxenlivet.

Nu heter det att [tag]elever[/tag] bara kan lära sig om de tycker att det är ­roligt i skolan. En lärare anses därför inte behöva så mycket ämneskunskaper, men däremot trevliga metoder. Utvärderingen läggs hos eleven själv, eftersom denne är expert på vad han eller hon tycker om.

Eleven uppmanas att själv ”söka information”.

Vi har återinfört självstudier och gjort våra elever till autodidakter fast de flesta vuxna vet att det går snabbare och bättre att lära sig av en kunnig person.

Inger, Inger, Inger: Har du ens läst en läroplan, kursplan eller en lokal arbetsplan? Har du besökt en skola på sistone? Har du läst något annat än tidningsrubriker den senaste tiden?

Ni andra: Tro inte på ett ord hon säger. [tag]Pedagogik[/tag]en hon försöker beskriva utifrån allmänna, svepande och generaliserande ordalag finns inte. Sambanden hon senare i artikeln försöker skapa mellan ”[tag]flumpedagogik[/tag]en” och samhällets nedsjunkande i laglöshet är hämtade ur luften (eller ur Enkvists livfulla fantasi).

Hela debattartikeln är ett långt resonerande utfrån axiom utan stöd i fakta, annan forskning eller ens i verkligheten. Det är hennes artiklar (och böcker) som är flummiga. Trots detta kommer Inger Enkvist att fortsätta hyllas av folk som inte sett insidan av ett klassrum på mycket länge. Kören sjunger lika falskt som Inger själv.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Inger Flumkvist

 1. Martin skriver:

  men…. när innehar en elev såpass god självdiciplin att sätta skolarbetet i ett av dom främsta rummen.
  Min erfarenhet av dagens ungdomar är tyvärr att många saknar nödvändiga baskunskaper när dom går ut grundskolan.
  Utan matematik, grundläggande fysik och svenska har eleven svårt att tillgodogöra sig någon form av pedagogik. (även fler ämnen skulle kunna läggas till).
  Som exempel träffar jag dagligen 7-9 års elever som går i skolan här på orten(mindre ort i välbärgad kommun) som inte med enkelhet kan lägga ihop 9+15.
  Hur dessa elever kan ha något egenintresse kvar i skolan är en bra fråga, en annan hur dessa elever inverkar på den grupp som ännu inte har halkat efter.
  Min uppfattning är glasklar, fri pedagogik måste kombineras med handfast auktoritet och ledning i dom yngre åldersgrupperna. Allt eftersom eleven gör framsteg skall också mer frihet om sin utveckling ges.
  Krav, beröm, uppmuntring och konsekvens är ledord som måste gå hand i hand annars är vårt skolsystem dömt att misslyckas.

 2. Pingback: De skrämmande främmande unga » emretsson.net

 3. Martin Sandberg skriver:

  Ha ha, Inger är skitrolig! Jo, tyvärr Freon, jag har också använt mig av liknande formuleringar och jag generaliserar också livet på framförallt landets högstadier som jag har så mycket fördomar emot. Men … jag håller med om att detta luktar inte så lite. Men  vad tusan, var inte lärare då! Jobba med något annat då!

 4. Martin Sandberg skriver:

  Skrev också ett inlägg om Enkvist. Har vi hört liknande klagovisor förr?

  http://svensklararen.blogspot.com

 5. fredde skriver:

  Min uppfattning, och jag har jobbat som lärare i flera år i Sverige och utomlands, är att det ligger mycket i det Inger Enkvist säger.

 6. Fred skriver:

  Min uppfattning, och jag har jobbat som lärare i några år i Sverige och utomlands, är att Inger Enkvist inte har en aning om vad hon pratar om.

 7. Pingback: I jakten på min pedagogiska kompass - 4 « metabolism

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *