Dags att avliva myten

hangmatta.jpgI en artikel i Sydsvenskan frågar reportern:

Har inte lärarna redan mer [tag]ledighet[/tag] än andra grupper på arbetsmarknaden?

Suck. När ska den myten avlivas?

Det som följer är ett försök till en förklaring, som kan förstås av en lekman utan en massa avtalstext. Det är också baserat på en ferietjänst, dvs en lärartjänst som verkar ha ledigt mer än andra, till skillnad från en [tag]semester[/tag]tjänst, en lärartjänst som har 40 timmars arbetsvecka och 5 veckors semester. Jodå, de finns också.

Here it goes:

Den sammanlagda årsarbetstiden för lärare är 1767 timmar, exklusive semester – precis som för vilken heltidsarbetande grupp på arbetsmarknaden som helst.

Det finns två anledningar till att det verkar som om [tag]lärare[/tag] är lediga mer än andra:

  1. Lärare arbetar när eleverna arbetar – och är således i stort sett lediga när eleverna är lediga. För att det ändå ska gå ihop läggs arbetstiden ut så att lärarna arbetar 45.5 timmar i veckan. Det som verkar vara några extra semesterveckor som tas ut under loven är alltså egentligen en inarbetad övertid på 5.5 timmar i veckan. Den får inte tas ut i pengar och den får inte tas ut när som helst – den måste tas ut i ledighet under elevernas lov så att den inte inkräktar på någon av de 194 dagarna på året som räknas som elevernas läsår. Den får inte ens heta semester, den heter ferie. Lägg märke till att arbetstiden fortfarande är den samma, 1767 timmar.
  2. Lärare har något som heter [tag]förtroendearbetstid[/tag]. I stora drag innebär det att lärarna själva får förfoga över 10.5 timmar i veckan (407 h/år), medan arbetsgivaren förfogar över de andra 35 (1360 h/år). Under [tag]förtroendetid[/tag]en sker för- och efterarbete till undervisningen, spontana elev- och föräldrakontakter (allt utom utvecklingssamtal), och egen utveckling. Det här med förtroendetid är inget konstigt, utan det har införts på många arbetsplatser för att öka flexibiliteten – det är resultatet av arbetet som räknas, inte var arbetet sker.

klocka.jpgIntrycket att lärare är lediga mer än andra är alltså falskt. Den flexibilitet de vinner genom förtroendetiden, jämnas ut av att ledigheten bara kan tas ut då eleverna också är lediga (tider som alltid brukar sammanfalla med de dyraste flygresorna och de dyraste hotellnätterna, världen över).

Artikeln i Sydsvenskan handlar om ett förslag om att lärare i Trelleborg över 55 års ålder ska få lov att ta ut en extra semestervecka. Skolpolitikern Lars Hemzelius (fp) säger, med fullt förakt för lärarnas arbete:

Totalt sätt kommer en lärare inte att undervisa mindre tid, däremot ska undervisningstiden planeras så att det skapas fem dagars ledighet.

[…]

Kvaliteten på undervisningen kan kanske bli lite lidande, men vi hoppas ändå klara förändringen utan att verksamheten försämras.

Den extra semesterveckan för äldre anställda finns inom många yrkesgrupper, och att Trelleborg vill införa den även för lärare är ett tecken på framåtanda. Men sättet den införs på visar på ett tankesätt som inte respekterar lärarnas arbetstid alls. Arbetslagen ska täcka upp för den lediga kollegan, dvs arbeta mer utan att få kompensation för det i tid eller pengar. Och som synes på citatet ovan så är det helt ok med Hemzelius att undervisningen blir lidande. Hur verksamheten (undervisningen) inte alls kan försämras av detta, framgår inte. Uttalandet ligger dock i linje med föraktet och avskyn som utbildningsminister Jan Björklund (också fp) känner för läraryrket.

Visst ska lärare också kunna få vara lediga mer efter 55 års ålder, men det ska inte behöva gå ut över kollegorna eller eleverna.

Oavsett vilket, kan vi väl börja med att ta myten om att lärare har mer ledighet än andra yrkesgrupper och vrida nacken av den…

Det här inlägget postades i Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *