Oambitiös kvalitet

[tag]Svenskt näringsliv[/tag] gör reklam för sin sajt [tag]Gymnasiekvalitet[/tag].sedagens DN Debatt. Så här skriver [tag]Signhild Arnegård Hansen[/tag] och [tag]Kristina Scharp[/tag] om varför de startat sajten:

Det är genuint svårt för både niondeklassare och deras föräldrar att bilda sig en uppfattning om vilka [tag]utbildning[/tag]ar som ger konkurrenskraft på framtidens arbetsmarknad.

Är inte det genuint svårt för alla? Någon som har en fungerande kristallkula? Oavsett vilket så har Svenskt näringsliv lösningen:

naringslivslogga.gifFör att hjälpa elever och föräldrar att göra genomtänkta kvalitetsval har Svenskt näringsliv tagit initiativ till den första kvalitetsguiden till alla gymnasieutbildningar.

Utöver tabeller med betygspoäng och nationella provresultat, försöker Svenskt näringsliv sig på enkäter till landets skolledare:

Vi har bland annat bett rektorerna på yrkesförberedande program att presentera sin bedömning av hur stor andel av fjolårets avgångselever som har fått jobb inom det yrke de har utbildats för. En del rektorer har svårt att svara på den frågan.

Det är på grund av att det är en väldigt svår fråga att besvara. Hur en sådan siffra ska bli tillförlitlig förstår jag inte. Arnegård Hansen och Scharp fortsätter ändå:

Enligt de svar som inkommit finns det yrkesförberedande program där färre än en fjärdedel av eleverna har fått jobb. Det gäller för var femtonde av yrkesprogrammen. Samtidigt är var tredje yrkesförberedande program mycket lyckade utbildningar där alla har fått jobb inom ett yrke de utbildats för, enligt rektorernas bedömning.

Här förstår jag inte riktigt vad de skriver. Jag tolkar det så här, men jag kan ha fel: Efter ett av femton yrkesprogram får färre än en fjärdedel av eleverna jobb. Vad de gör istället för att arbeta framgår inte, men vi kanske ska vara skräckslagna för att de är arbetslösa. De kanske pluggar vidare, de kanske arbetar inom ett område de inte är utbildade för, vad vet vi.

Tabeller från Skolverket och enkäter till skolledare. Var är ambitionen?

Om Svenskt näringsliv verkligen bryr sig om att ”hjälpa elever och föräldrar att göra genomtänkta kvalitetsval” då måste de tänka lite större. Låt enkäter gå ut till alla elever, alla föräldrar, alla lärare också! Ställ fler frågor! Låt sajtens besökare sätta betyg på [tag]skola[/tag]n/skolorna! Inrätta en kommentarfunktion! Kolla in Cint.se och se om de kan lära sig något där!

Att begränsa sig till siffror och procent är att tänka smått. Släpp in bokstäverna och åsikterna också!

Men det kanske inte passar in i Svenskt näringslivs ambition ”att verka för att alla företag i Sverige skall ha bästa möjliga villkor för att verka och växa.” Det är väl knappt en offentligt finansierad utbildningsform gör det…

Det här inlägget postades i Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Oambitiös kvalitet

  1. Claes skriver:

    Det är väl ändå en poäng att kolla med skolledare om vart de tror att gamla elever tar vägen. Det borde ju i alla fall ligga i rektorns intresse att veta det. Varför inte ha alumniverksamhet på skolan? Problemet kanske är att skolledningen i själva verket inte vill lägga pengar och energi på att ta reda på vart eleverna tar vägen, och alltså hur bra skolan har lyckats i sitt uppdrag.

  2. Fred skriver:

    Självklart ligger det i skolornas intresse vart eleverna tar vägen. Det ena utesluter inte det andra, anser jag. Men ju fler uppdrag som läggs på skolan innebär en av två saker: Antingen måste man skjuta till pengar och tid, eller så måste man omprioritera. Det förra brukar aldrig vara aktuellt (fråga vilken skolledare eller skolpolitiker som helst) och om man prioriterar att ta reda på vad som har hänt med gamla elever, måste man prioritera bort vad som händer med nuvarande elever och vad som kommer att hända med framtida elever. Men, som sagt, går det att lösa, fine by me.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *