Mer flum från Björklund

Nu ska skriftliga omdömen införas från årskurs ett, och de får lov att vara [tag]betyg[/tag]sliknande. Redan som sexåring ska man alltså kunna vara icke godkänd.

Enligt utbildningsminister [tag]Jan Björklund[/tag] lämnar vi nu ”[tag]flumskolan[/tag]” – ett begrepp som inte är mer definierat än att det är sånt oppositionen står för. Nu kan vi fokusera på kunskapsresultat – ett odefinierat begrepp som Alliansen står för.

Det är upp till varje rektor och [tag]skola[/tag] att utforma omdömena, vilket innebär att de kan se ut precis hur som helst. Här ska det inte finnas någon likvärdighet, mätbarhet eller jämförbarhet. För en Allians som tidigare har trott stenhårt på siffrors allsmäktighet låter detta mer än lovligt flummigt.

Tydligen ska [tag]skriftliga omdömen[/tag] införas redan från höstterminen 2008, men inte ett ord om hur det ska gå till väga. Måste inte lärarna utbildas i detta? Vilken arbetstid ska läggas på detta, vilken tid ska tas bort? Hur taktiskt är det att komma med ett sånt här utspel när fackförbunden befinner sig i en medlingssituation? Hur flummigt kan det bli?

Nåja, huvudsaken är väl att det går snabbt och enkelt. Snabba, enkla lösningar är alltid bäst. Eller?

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Mer flum från Björklund

 1. Janis skriver:

  "flumskolan" – ett begrepp som inte är mer definierat än att det är sånt oppositionen står för. Nu kan vi fokusera på kunskapsresultat – ett odefinierat begrepp som Alliansen står för." – APPLÅDER!!!Tack och lov blir jag högstadie- och gymnasielärare, jag kan inte tänka mig att skriva ett skriftligt OMDÖME, hur det än är utformat, för små barn. Inte kunskapsmässigt, och absolut inte personvärderande – det är lika illa bägge sakerna!    Det tråkiga med de mesta Björklund står för och uttalar är att det så ofta tas emot med ett "Ja, det låter rätt och bra", tråkigt när den som lyssnar är insatt och håller med, men än tråkigare när det tas emot helt oreflekterat och blir till ännu en "sanning" om svensk skola. Det behövs fler som du i debatten, som sticker hål på alla bubblor!   PS (Höll på att sätta gulaschen i vrångsstrupen alldeles nyss när maken refererar till Björklund med ett gillande – men det visade sig att han mest tänkte på det positiva i att få höra "din son pratar för mycket" en gång per termin i ett skriftligt omdöme än 20 ggr per termin).
  (Ursäkta om texten blir stor eller i fetstil, det krånglar när jag skriver detta).

 2. Fredde skriver:

  Men herregud va är det för fel med att ge sjuåringar betyg? Ni vet inte vad ni talar om, de mår inte illa av det. Däremot mår de illa av kaotiska klassrum, luddiga/inga krav och en utbränd fröken samt kravet att själv planera sin verksamhet.

  Betyg är bra eftersom de ger en lättfattlig, kvantifierad information till föräldrarna. Men visst ska de vara seriösa och väl förberedda. Dock är det bra att man ger stor frihet till skolorna.

 3. Pingback: Äntligen slut med flummet « Magistern 2.0

 4. Fred skriver:

  Janis: Lärare, elever, skolledning och, givetvis, lärarstudenter, hörs för lite i debatten. Jag antar att vi drar vårt strå till stacken… Tack.
        Fredde: Frågan som måste ställas är: Varför ger man betyg över huvud taget? Jag arbetar på en skola där betygshetsen gränsar till vansinne. Våra elever måste varnas om de riskerar få ett VG. Det senaste året har jag haft elever som hotat med självmord, ett försök till självmord, samtidigt som jag har handskats med depressioner och apati. Och detta från högpresterande elever från studievana familjer. Jag skyller mycket av detta på betygen och hetsen att få betygen som gäller. Som du säkert förstår är jag inte för att införa betyg för sjuåringar. Och jag tycker nog att jag vet vad jag talar om.

 5. Gambleputti skriver:

  Fredde// Betyg är okonstruktiva, det kanske också är därför man aldrig hör några konstruktiva argument för betyg.
  "Det skadar inte med betyg" är ett vanligt argument, oftast helt gripet ur luften, oftas med sin egen skolgång som enda hänvisning.

  "Då vet man vad man kan" Fel! Ett betyg är ett papper på vad läraren vet vad eleven kan, inte vad eleven vet vad eleven kan.

  Det finns så många konstruktiva sätt att tillsammans med eleverna förmedla vad de kan, men istället för att besöka skolor som blickar framåt och har lösningar väljer Björklund att blicka bakåt.

 6. Fredde skriver:

  Men nu är det ju så att resultaten från svensk skola talar sitt tydliga språk. Om det hade gått bra så hade ju inte betygen behövts. Betygen skulle vara ett bra sätt för föräldrar att få reda på hur det går.

  Och nej, om du inte satt betyg åt sjuåringar bäste Fred så vet du inte vad du talar om. Jag har gjort det. Det kanske är så att om man väntar tills de går på högstadiet så blir de hysteriska, medan om man får betyg redan från början blir det en annan reaktion.

  Väldokumenterade betyg fokuserar undervisningen till just undervisning, inte till myspys.

 7. Fred skriver:

  Gambleputti: Bra skrivet.
  Fredde: Vilka resultat från svensk skola pratar du om? De som mäter provresultat och betygspoäng? Tala om cirkelargument.
        Betyg fokuserar undervisningen på betyg, inget annat. Och kom inte dragandes med att en skola utan betyg skulle vara "myspysig" eller "flummig". Det är ihåliga argument som inte betyder någonting. Det går att ställa krav utan att sätta siffror på det. Det går att hålla ordning utan att mäta det. Det går att undervisa utan att sätta betyg.

 8. Fredde skriver:

  Resulaten i PISA. Diverse andra observationer hur det går utför med svensk skola, kunskapsmässigt. Och mina egna observationer av skolor i olika länder, men det behöver ju inte du tro på. Men jag skulle önska att de som är så självsäkra kan skaffa sig perspektiv och kunskap.

 9. Fred skriver:

  Köper man PISA med hull och hår kanske man kan se hur det går utför med svensk skola, men man måste givetvis problematisera resultaten i PISA också, och inte ta dem för ett evangelium i hur man ska ekonomifiera och marknadsanpassa skolan efter OECD:s modeller.
        Egna observationer är högst personliga och där kan vi nog bara vara överens om att vi absolut inte är överens. Jag har arbetat på skolor utomlands och ser fortfarande den svenska skolan som en av de bättre – kunskapsmässigt – men det som betyder kunskap här, behöver inte betyda exakt samma sak någon annanstans (något som ytterligare problematiserar undersökningar som PISA).
        Självsäkerhet tror jag inte man kan beskylla mig för. Jan Björklund å andra sidan…

 10. Martin skriver:

  Det jag kan störa mig på vad gäller Björklund är den tendens han delade med sjuttiotalets proggare – kartan går alltid före verkligheten. Björklunds nästan platonska syn på svensk skola (svensk skola är inte idévärlden) och hans idealistiska inställning till kunskap känns märkvärdigt marxistisk. Därför tycker jag att bilden är helt fantastisk! Ärligt Fred, har du gjort den själv? :^)

 11. Fred skriver:

  Björklunds inställning delas av många som inte har satt sin fot i skolan sedan de själva gick där. Av logiska skäl blir den därför bakåtsträvande – till den ideala statliga folkskolan där alla eleverna bedömdes efter samma jantemallar och samma prov. En mer post-modern, relativistisk, syn passar inte in på mätbarhet, PISA-undersökningar och ordningsbetyg. Att framtidens skola dessutom starkare ska verka för att man ska passa in i arbetslivets olika fack bara förstärker den materialistiska synen. Så du har kanske rätt.
        Bilden är photoshoppad av två googlade bilder, "flum" och "Jan Björklund".

 12. Martin skriver:

  All they taught you in school was how to be a good worker / the system´s failed if you don´t fail yourself

 13. Fredde skriver:

  Men problematisera är väl inte samma som att avfärda? Jag vet inte vilken värld ni lever i men för mig är det inte något märkligt att säga att resultaten i svensk skola har sjunkit. Mina erfarenheter från grannen i ost gör att jag kan se att det kan vara så mycket bättre.

 14. Fred skriver:

  Martin: You got it…
  Fredde: Länk.
  Båda: "Just because you’re going forwards / Doesn’t mean I’m going backwards"
  Alla: Snart dags för en vit bloggvecka. Tjafs tråkar ut…

 15. Magistern skriver:

  Kolla in mitt senaste inlägg, Fred. Den om Käftar. 🙂 Ett litet avbrott i debatterandet.

 16. Martin skriver:

  Just because you´re better than me
  doesn´t mean I´m lazy

 17. Gambleputti skriver:

  Fredde//
  "Det kanske är så att om man väntar tills de går på högstadiet så blir de hysteriska, medan om man får betyg redan från början blir det en annan reaktion."

  Betyg för betygens skull alltså.

  Sen jämför du resultaten över tid, och visst kan det fungera i vissa fall, men för det mesta är världen och tiderna föränderliga och kusnkap idag är inte det samma som kunskap igår.

  De mätningar och egna observationer du lägger fram som argument är i mina ögon en del av problemet, då de står för en gammal och snart förlegad kunskapssyn.

  Man kan inte anpassa omvärlden efter skolan, man måste anpassa skolan efter omvärlden, eller som min gamle rektor på 70-talet sa.
  Det är inte barnen som ska bli skolmogna, det är skolan som ska bli barnmogen.

 18. Att göra utan att tänka. Tja… snabba lösningar… faller på sitt eget otänk. Anne-Marie Körling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *