Sagan om Kalle

Kalle var fjorton år och hade precis börjat i åttonde klass. Under sommaren hade han upptäckt det som så många andra i den åldern hade upptäckt: att sprit kan var förbaskat kul emellanåt. När han blev hembjuden till Nisse, som var sexton och gick på gymnasiet, blev han därför jätteglad. Han visste att Nisse brukade bjuda på sprit. Klart att det blir roligt.

På festen kände Kalle bara Nisse, men där fanns andra män där. Billy, till exempel var 32 år gammal och jättetrevlig och bjöd på några drinkar han kallade för vita ryssar. De var jättegoda och Kalle drack flera stycken. Några av Billys vänner var också där: Danny som var 26 och Conny som var 22.

Kalle hade jätteroligt. De vita ryssarna rann ner och Billy, Danny och Conny berättade roliga historier från sitt gemensamma jobb. Det märktes att Nisse såg upp till Billy och ville vara som honom.

Sen gick det åt helvete.

Danny och Conny tog tag i Kalle och höll ner honom medan Nisse och Billy turades om att våldta honom analt.

Det hela fick ett rättsligt efterspel. Nisse berättade om händelsen för domaren och nämndemännen i tingsrätten och de trodde på honom och utdelade ganska hårda straff. Nisse, som var 16, fick sluten ungdomsvård i ett år. Billy ansågs som anstiftare och drivande kraft och fick 5 år i fängelse för grov våldtäkt. Danny och Conny dömdes till en månad var för medhjälp.

Kalles advokat överklagade domen i hopp om att skärpa domarna ytterligare. Det gick åt helvete igen.

Hovrätten frikände Danny och Conny helt, Nisses straff sänktes till en månad och Billys till åtta månader, båda för sexuellt utnyttjande. Hovrätten tyckte att, visst, Kalle hade befunnit sig i hjälplöst tillstånd, men han hade druckit frivilligt och därmed satt sig själv i den situationen.

Kalle och hans advokat kommer antagligen att vänta med att överklaga tills efter den 1:e april.

Sensmoral (eller nåt):

Hovrättens tolkning är helt i enighet med Sveriges nuvarande våldtäktslag. Den kommer dock att ändras den 1:e april, då det inte längre kommer att spela någon roll om man har hamnat i hjälplöst tillstånd av sig själv eller på annat sätt. Det kommer att räknas som våldtäkt oavsett. Fram till dess är det inte våldtäkt att tvinga en handikappad person till sex, till exempel. Gärningsmannen (de är oftast män) har inte aktivt försatt offret i hjälplöst tillstånd. Vi kan väl säga att ändringen av lagen inte kommer en sekund för tidigt.

Det finns dock en annan aspekt av Sagan om Kalle som bör tas i beaktande. I verkligheten handlade fallet om en trettonårig flicka som våldtogs av två män efter att frivilligt ha druckit sprit. Jag tror att om det hade handlat om en pojke, istället för en flicka, så hade hovrätten inte sänkt straffen, oavsett vad lagen hade sagt. Min instinkt säger mig att resonemanget hade varit att en trettonårig flicka kan klä sig utmanande, dricka lite sprit, och sedan vara helt med på att ha samlag med flera män, medan en pojke aldrig kan tänkas vilja ha sex med män oavsett hur mycket sprit han fått i sig.

Sverige år 2005.

/Fred

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *